Pravedni uslovi stipendiranja i plaćen staž za mlade lekare u Srbiji, neki su od zahteva studenata medicine koji će protestvovati ispred Ministarstva zdravlja, prosvete i Vlade Republike Srbije. Studenti su prošle nedelje pokrenuli ovu priču, a da li ih u tome podržavaju profesori i da li je neko od nadležnih već reagovao, otkriva u uključenju u jutarnji program na televiziji Nova S novinarka Danijela Lazović.

Vera da će neko od nadležnih da odgovori i dalje postoji, ali za sada ni od predsednika ni od ministarke zdravlja Danice Grujičić, a ni od profesora, studenti ni dalje nisu dobili odgovor.

Studentkinje medicine Andrijana Ristić i Renata ističu da je njihov problem počeo kada je raspisan konkurs za Dositejevu stipendiju koja nagrađuje 1.050 najboljih studenata sa integrisanih osnovnih akademskih studija i 500 studenata sa master akademskih studija.

Pročitajte još:

„Do sada je uvek prosek bio taj kriterijum za raspoređivanje tih mesta, a ove godine su uvedene kvote koje dele studente odnosno fakultete po naučno obrazovnim disciplinama odnosno poljima. Tako da, naše medicinske nauke zapravo broje sve medicinske fakultete u Srbiji, znači i Stomatološki i Veterinarski, tako da je to veliki broj fakulteta“, objašnjava naša sagovornica.

Pogledajte u videu na početku teksta šta su studentkinje još govorile o protestu:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar