Plan izgradnje na obali Save Foto: Printscreen/YouTube/Nova planska praksa

Izgradnja skoro 10 miliona kvadrata predviđena je na obe strane Save, saopštila je stručna organizacija Nova planska praksa, upozoravajući da ne postoje mehanizmi za praćenje efekata te gradnje, i pozivajući građane da se aktivno uključe u procedure planiranja grada.

Na širem prostoru obala Save usvojeno je ili je u izradi više od deset urbanističkih planova: IMT, proširenje Beograda na vodi, nova železnička i autobuska stanica, navodi NPP i dodaje da planovi omogućavaju izgradnju više od 600 kula, prenosi N1.

„U toku je rani javni uvid za izmene i dopune prostornog plana Beograda na vodi, koji se sada prostire od Terazijske terase do Ade Ciganlije, Bloka 18 i Brodogradilišta na novobeogradskoj strani. U pitanju je samo jedan od preko 10 urbanističkih planova koji su usvojeni ili u izradi na širem prostoru obala Save: IMT, proširenje Beograda na vodi, nova železnička i autobuska stanica… Planovi se pojedinačno predstavljaju javnosti, ali ne postoje mehanizmi za praćenje njihovih kumulativnih efekata i javnost nema nikakav uvid u to kakve su posledice moguće na budući život u gradu Beogradu“, navodi Nova planska praksa.

Ova organizacija zbog toga je uradila analizu onoga što se trenutno planira na širem području priobalja Save i razmera buduće izgradnje.

Plan izgradnje na obali Save Foto: Printscreen/YouTube/Nova planska praksa

Kakav grad gradimo?

Samo na ovom području se gradi ili su u fazi planiranja skoro 10 miliona m2. Ukupan udeo javnih sadržaja procenjen je na 3,2 odsto, tek 320.000 m2. Dominantno je stanovanje. Zbog toga je NPP upitala: Da li ćemo zazidati Savsko priobalje?

„Planovi omogućavaju preko 600 kula visine od 50 do 200 metara. Ako to posložimo u kule kakve trenutno niču u Beogradu, a po uzoru na ‘Beograd na vodi’, to bi moglo biti 20 novih kula 200 m visine, 100 novih kula 100 m visine, i čak 500 novih kula prosečne visine 50 m – koje će u potpunosti ‘zazidati’ šire priobalje reke Save, a to je 20 novih Avalskih toranja u sred Novog Beograda i priobalja, 100 novih Beograđanki, i 500 novih zgrada Geneksa.“

Nova planska praksa poziva javnost da se aktivno uključi u procedure planiranja grada, jer je to jedini način da se ovako „agresivna politika urbanog razvoja“ izmeni, u korist grada prilagođenog za kvalitetniji život. Neophodno je da javnost izrazi svoje potrebe i stanovišta u vezi s budućem planiranjem i izgradnjom grada, a vreme ranog javnog uvida daje prostor za to, dodaje ta organizacija.

***

BONUS VIDEO – Planovi za Sajam, sve se ruši osim hale 1, Beograd na vodi zida solitere

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar