Kornjače Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Stradanje životinja zbog izgradnje četvrtog mosta u Novom Sadu je očekivano, navodi se u dokumentaciji Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, piše portal 021.rs.

Od 2020. do marta ove godine Pokrajinski zavod izdao je više rešenja o uslovima zaštite životne sredine za potrebe gradnje mosta u kojima je propisano kako postupati prilikom sprovođenja tog projekta, a u najnovijim, iz marta 2022, prvi put se jasno navodi da je stradanje životinja očekivano, piše 021.rs.

„Dunav je ekološki koridor od međunarodnog značaja utvrđen Uredbom o ekološkoj mreži, a most može da sa svojim tehničkim rešenjima i sadržajima predstavlja barijeru za većinu divljih vrsta kojima rečni koridor predstavlja migratorni put“, piše u uslovima.

Dodaje se da izvesne vrste izbegavaju veštačke površine, ali se očekuje stradanje jedinki koje pokušavaju da nastave kretanja uz obalu, odnosno po travnim površinama, a reč je o vodozemcima i beskičmenjacima koji se kreću instinktivno, kao i o nekim pokretljivim sisarima adaptiranim na prisustvo čoveka.

***

BONUS VIDEO: Šapić i Vesić ujedinjeni u mržnji prema Starom savskom mostu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar