Foto: Privatna arhiva, UKCS

Jednu od najzahtevnijih i najtežih operacija u kardiohirurgiji, uspešno je, prvi put u istoriji medicine, izveo tim Univerzitetskog kliničkog centra Srbije. Nakon dve godine pripreme, dr Danko Grujić hrabro je, sa još pet ljudi u timu, operisao pacijenta starog 60 godina, ugradivši mu petostruki bajpas. Ovo je ujedno bila i “svetska premijera”, posle koje našim lekarima stižu čestitke iz najeminentnijih klinika sa svih strana planete.

Ovakva operacija zahteva, pre svega, veliko iskustvo, posvećenost i strpljenje.

“Do sada niko u svetu nije publikovao da je uradio ovakvu operaciju, minimalno invazivnim putem. Operacija petostrukog bajpasa je izuzetno teška i zahtevna. Do sada smo uradili više sudovnih bolesti, jednu, dve, tri, ali petosudovnu nikada. Da bi se tim usudio na ovaj zahvat, da bi ušao u minimalnu invazivnu kardiohirurgiju, neophodno je veliko, zavidno iskustvo, pre svega u otvorenoj ili klasičnoj kardiohirurgiji, koja se radi sternotomijom, otvaranjem grudnog koša”, objašnjava u razgovoru za Nova.rs dr Danko Grujić, subspecijalista kardiohirurgije, sa Klinike za kardiohirurgiju UKCS, koji je predvodio ovaj revolucionarni poduhvat.

Dr Danko Grujić Foto: Privatna arhiva

Za ovaj operativni zahvat lekari UKCS spremali su se duže od dve godine.

“Ovu metodu pokrenuli pre dve i po godine. Tačnije, prvu minimalno invazivnu operaciju uradili smo 10. juna 2022. Edukovali smo se u teško vreme, u doba korone, kad je naš zdravstveni sistem bio na staklenim nogama. Tada smo bili na edukaciji u Nemačkoj, u Dortmundu. Ministar zdravlja prepoznao je naš kvalitet i pomogao da nabavimo opremu za teške operacije. Posle dve godine, mogu ponosno da kažem da smo opravdali to poverenje i izdigli ovu metodu na zavidan nivo”, naglašava dr Grujić.

Dve i po godine „vežbali“

Ova metoda nije zaživela u punom obimu, ističe on, ni u evropskim, ni u svetskim centrima.

Foto: UKCS

“Ovo je zato dobra prilika da našu, srpsku kardiohirurgiju, izdignemo na viši i prepoznatljiv nivo. U početku smo radili jednosudovne bolesti, odnosno operacije sa jednim bajpasom. Tek nakon desetina operisanih bolesnika, počeli smo sa lečenjem višesudovnih bolesti. Kada smo, nakon dve godine rada, metodu dovoljno uvežbali, timski i hirurški, bili smo spremni na sledeći korak, koji smo izveli početkom ove nedelje”, priča doktor.

Kardiohirurški tim predvođen doktorom Grujićem, radio je pacijentima tri do četiri bajpasa najviše, ali pre nekoliko dana pojavio se bolesnik kojem je bilo potrebno više, da bi preživeo.

Foto: UKCS

“Pacijent ima 60 godina i došao je kod nas na dijagnostiku. Kada smo uradili njegovu pretragu, videli smo da ima zakrčenje na čak pet krvnih sudova, koji ishranjuju srčani mišić. Imao je potrebu za pet bajpaseva, a inače se rade jedan ili dva minimalno invazivnim putem, nikad više od toga, jer je ekstremno teško. On, sam, međutim, izrazio je želju da tu operaciju radimo minimalno invazivno. Pitao nas je čak, da li bismo mogli to tako da izvedemo. Takoreći, bacio nam je udicu, a mi smo hirurzi, volimo izazove, kojima pomeramo granice u medicini”.

Što su definitivno i učinili, ali samo zato što su znali da su spremni.

Najzahtevnija operacija

“Naravno da ne bi smeli da srljamo kad su ovakve stvari u pitanju, ali imamo uigran tim i odlučili smo se da uđemo u ovu, jako izazovnu operaciju. Ovakav zahvat podrazumeva, da se grudni koš otvara sasvim malim rezom. Potom se srcu pristupa kroz rez od svega pet centimetara sa leve strane grudnog koša, ispod leve dojke i kroz meka tkiva, ali bez presecanja koštanih struktura. Za vreme operacije, jedno plućno krilo je isključeno, gde najvažniju ulogu ima anesteziolog”, objašnjava doktor Grujić.

On ističe da anesteziolog, zapravo, pazi da pacijent ne prestane da diše.

Foto: UKCS

“Održava hemodinamsku i respiratornu stabilnost bolesnika. Tu nam je najznačajnija bila iskusna doktorka dr Tatjana Kokotović, koja je vodila ovu operaciju gotovo pet sati”.

Pročitajte još:

Osim nje i doktora Grujića, šestočlani tim činili su i asistent dr Vojkan Aleksić, instrumentarka Slađana Pantić, anestetičarka Anđela Đorđević i perfuzer Predrag Radovanović.

Čestitke iz Nemačke

Kada su konačno završili i shvatili da su uspeli, u nečemu na šta se niko od njihovih kolega u svetu do sada nije usudio, usledile su čestitke.

“Prvo smo čestitali jedni drugima, što inače radimo posle svake uspešne operacije, a potom su krenule da pristižu i čestitke od kolega širom sveta. Profesor Farad Bahtijari, direktor klinike u Bonu, koji važi za najboljeg endoskopskog kardiohirurga na svetu, izrazio je želju da obučimo njegov tim. Bili smo već u Bonu i to je bilo značajno iskustvo za nas, jer smo predstavljali našu kuću i zemlju u kolevci savremene medicine, u jednoj tako prestižnoj ustanovi i zemlji, što smatramo velikim uspehom”, priča dr Grujić.

Foto: Privatna arhiva

Nakon uspešno izvedene operacije, najvažnije je da je pacijent – dobro.

“Probuđen je nekoliko sati posle operacije i sve je dobro podneo. Bio je aktivan već sutradan, mogao je da se ispravi, da sedne, a četvrtog dana se otpušta na kućno lečenje. Operisan u ponedeljak, a kod kuće već u petak. Za 10 dana vratiće se svakodnevnim aktivnostima, što je velika korist pre svega za njega i njegovu porodicu, a onda i za naš zdravstveni sistem. Ovako kratkim ležanjem umanjujemo troškove skupcenih bolničkih dana ležanja, a ovom metodom možemo smanjiti i listu čekanja, koja je ogromna”.

Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

I za kraj, naglašava da su u salu ušli bez straha, sa malom dozom pozitivne treme.

“Uigran smo tim i do sada smo radili dosta složenih bolesti, iako je ova bila složenija od svih prethodnih. Drago nam je bilo da je bolesnik imao poverenja u nas i zato je tokom operacije vladala pozitivna atmosfera. Poverenje pacijent – lekar dovelo je do sjajnog rezultata i uspešnog ishoda”, sa osmehom zaključuje doktor Grujić.

***

BONUS VIDEO: Da li Klinika za kardiohirurgiju UKC u Nišu može da izgubi status?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare