Patrijarh Porfirije, Proslava stogodišnjice vaspostavljanja kanonskog jedinstva Srpske Patrijaršije u Sremskim Karlovcima Foto:SPC

Veoma dobro razumemo ulogu SPC i zato smo i organizovali „Apel za sekularnu državu“ i peticiju. Uloga SPC u zemlji je da bude drugi najveci kapitalista posle države, da bude druga ruska ambasada u Beogradu, da širi mržnju i izaziva sukobe u regionu, da propagira zatvoreni um i otpor prema svim evropskim vrednostima i indoktrinira ljude da budu protiv svega što nije pravoslavlje po njihovom tumačenju, ne ljube čak ni sve pravoslavne crkve, kaže Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma i jedan od autora Apela.

„Apel za sekularnu državu“, Građanskog demokratskog foruma, Helsinškog odbora za ljudska prava i Saveza antifašista Srbije, potpisalo je više stotina javnih ličnosti, a predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kritički se osvrnuo na njegov sadržaj, koji, između ostalog, zahteva ukidanje veronauke u školama, piše Danas.

Predsednik Srbije rekao je da ne misli da treba ukidati veronauku i ocenio da oni koji nipodaštavaju crkvu ne razumeju njenu ulogu u sadašnjem trenutku.

Dodao je i da će se uvek zalagati da crkva ima svoj glas.

„Nemamo pravo i ne mislim da treba da ukidamo veronauku“, rekao je Vučić iz Njujorka.

PROČITAJTE JOŠ:

Predsednik je dodao da isto tako treba pogledati kako izledaju časovi građanskog vaspitanja gde postoji priča da su jedino normalni kanali „Šolakovi“ kanali.

„Uvođenje veronauke – Đinđićeva greška“

„Vladike više liče na saradnike službi nego na sveštena lica. Oni daju ključni doprinos katastrofalnim odlukama za društvo i njegovu budućnost. Njihov uticaj čini da se naše društvo iznova odlučuje na propast. Ne prave razliku između nacionalnog i etničkog identiteta. Takođe varaju više od nigerisjkih princeza (Biljana Keler) koje uvek mogu da povuku svoj potpis ako misle da Apel i peticija više nisu dobri samo zato što je GDF pokretač i suorganizator ove akcije zajedno sa Helsinškim odborom za ljudska prava i Savezom antifašista Srbije“ – kaže Zoran Vuletić.

Kako dodaje, podugačka lista od strane SPC odlikovanih najnemoralnijih osoba u nesrećnom političkom životu Srbije pokazuje da je bila velika greška vlade ubijenog premijera Đinđića što je ključno pomogla uvođenje veronauke u škole.

Opširnije na portalu Danas.

BONUS VIDEO: Verbić Ovo je sekularna država, veronauka ne može da bude predmet

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare