"Srbijo, prosim još malo života za mog sina", reči su neutešnog Dragoslava Đukića, oca mladog Stefana (27) iz Vršca, kom je pre mesec dana amputirana noga zbog retkog oblika tumora. Njega su srpski lekari "otpisali", kada su mu dali svega dva meseca života jer je bolest napredovala. Ali, Stefan je pokazao da je božije čudo i evo, živi već šest meseci i planira još. Zato njegov otac moli celu Srbiju da ne odustane od njegovog sina i da mu pomogne da nastavi lečenje u inostranstvu.

„Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica, nesrećna je na svoj način“.

Porodica Đukić je bila srećna sve dok se najmlađi član Stefan nije razboleo. Dan kada je počeo „da propada“, počeli su da propadaju i ostali članovi porodice. Ali, iako su mu naši lekari davali svega dva meseca života i digli ruke od njega, on se izborio da živi zahvaljujući terapijama u Turskoj i evo, tako je već šest meseci. „Probio je rok“ jer Stefan ne želi da umre.

Želi da živi, da stvori porodicu i da bude uspešan, ali mu to trenutno ne dozvoljava redak oblik tumora koji ima i koji mu je dijagnostikovan marta ove godine, nakon četiri godine pogrešnih dijagnoza, terapija i operacija. Letos mu je, nažalost, amputirana noga na kojoj se tumor i pojavio, ali šansa za izlečenjem i dalje postoji.

PROČITAJTE JOŠ:

Zato se njegova porodica svakodnevno bori i apeluje da pomognemo Stefanu – slanjem SMS poruke na broj iz humanitarne fondacije, donacijom ili bilo kakvom uplatom. Njegov otac Dragoslav je poslednjom objavom na društvenim mrežama rasplakao celu Srbiju.

Kako nam priča, nije odustao i neće nikad od borbe za svog sina.

„Kako je Stefan malo bolje, onda sam i ja. Hvala svima, jer ne znam šta bismo da nema dobrih i humanih ljudi koji vide našu muku. Pre nekoliko godina dok smo živeli u Beogradu, izgubili smo veru u ljude. Ali vera mi se vratila. Stefan je trenutno na lečenju u Turskoj, njemu je letos amputirana noga zbog jake infekcije. Lekari u Srbiji su odustali od njega, dali su mi dva meseca života, ali mi nismo želeli da odustanemo. Tragali smo za lekarima u inostranstvu i uspeli smo da ga pošaljemo na lečenje u Tursku“, priča Dragoslav za Nova.rs.

Stefan i Dragoslav Foto:privatna arhivadobio pogrešnu dijagnozu.lečen pogreš

Kaže da je Stefan u Srbiji izgubio mnogo vremena jer su ga lekari pogrešno lečili.

„Tražio sam da ga leče na VMA, odbili su na i poslali na Banjicu. Tamo su ga uništili. Krivim patologiju jer mu je data pogrešna dijagnoza, zbog čega je i pogrešno lečen. Pre četiri godine počela je da mu otiče desna noga, na reumatologiji su rekli da je hronični reaktivni artritis. Prošle godine je tamo operisan, nalaz je pokazao da je benigno, ali ja sam odneo te pločice u inostranstvo i pokazale su da je u pitanju sarkom. Čude se doktori kako je Stefan uopšte živ“, priča on.

U međuvremenu su Stefanu izašli limfni čvorovi po preponama, a nalaze biopsije čekao je čak 40 dana.

„Dečko je bio u bolovima, jedva živ. Nije jeo, nije spavao. Nakon nalaza, komisija je odlučila da Stefan primi monoterapiju i poslali su ga u tako umirujućem stanju u Vršac, pa da tamo prima terapiju. O tome uopšte nisam želeo da mislim. Dete ne može ni da stigne do Vršca. Nisu želeli nigde da nas upute, a da je Beograd. Zato smo otišli u privatnu bolnicu i tražili smo da primi terapiju. Ali bio je nejak za nju“.

Od države 0 dinara za pomoć

Dragoslav priznaje da je razočaran našim lekarima, ali i državom i zdravstvenim sistemom od koje Stefan nije dobio nikakvu vrstu pomoći, pa ni finansijsku za dalje lečenje.

„Stefan ima retku bolest i predsednik stalno priča o retkim bolestima, a mom Stefanu nije želeo da pomogne. Nijedan jedini dinar nismo dobili. Da nije bilo ovih dobrih ljudi, moj Stefan ne bi preživeo. To su ogromne sume novca za nas, normalne ljude. Našli smo doktora u Turskoj, odmah smo ga tamo transportovali i čim je počeo sa radio terapijama, on je živnuo, tumor se smanjio za 80 odsto. U međuvremenu su mu se pojavile metastaze, pa je dobio i imunoterapiju. Posle je bilo sve bolje i bolje“.

Stefan Đukić i Dragoslav Foto:privatna arhiva

Onda je tumor „izašao iz svoje rupe“ – pojavio se na kolenu, nastavlja dalje Dragoslav o borbi za Stefanov život.

„Rak mu je probio kožu, stvorila se infekcija i došli smo do toga da mora da mu se amputira noga. Na žalost, život mu je bio ugrožen jer se infekcija raširila. Posle amputacije, ponovo smo otišli u Tursku i on je nastavio sa svojim terapijama. Doktor nam kaže da još dva ciklusa ima i da bi trebalo da bude očišćen 100 odsto. Međutim, nisam dozvolio da primi terapije jer bi ga sepsa ubila. Ne bi mogao da izdrži“.

Prošle nedelje Stefan je prebačen u drugu kliniku koja je skuplja. U naredne dve nedelje potrebno mu je više od 40.000 evra za lečenje.

PROČITAJTE JOŠ:

„Stefan je prošle nedelje primio vakcinu koja još nije plaćena. Bolnički dan košta 600 evra, dakle samo ležanje u bolnici. Vakcina je 6.600. Onda slede terapije, one su 10.500. Zatim, često mu vade krv, a vađenje krvi košta 150 evra. Tu su i planirane rehabilitacije pošto su doktori počeli da ga podižu iz kreveta. Tako da cifra koja nam je potrebna u naredne dve nedelje prevazilazi sumu od 40.000 evra. Juče su mu uzeli bris, on je oko 700 evra. Mnogo je skupo, a ne možemo sami da finansiramo“, priznaje Dragoslav.

Tu je i proteza koja je Stefanu potrebna narednih meseci, ali i terapije bola, pošto mladić ima fantomske bolove koji su, prema rečima njegovog oca, neizdrživi.

Stefan Đukić Foto:privatna arhiva

„I dalje nam u Srbiji zatvaraju vrata kada vide njegovu dijagnozu. Prosto, on je za srpske lekare otpisan. Stefan je trenutno pod infekcijom, nadamo se da će uspeti da je izleči, pa da nastavi sa svojim standardnim terapijama jer mi ne odustajemo od njega, a neće ni Srbija. Siguran sam i verujem u naše ljude koji nam finansijski pomažu“, kaže ovaj otac.

BONUS VIDEO: Rak kao hronična bolest i lečenje karcinoma pluća: Pacijentima u Srbiji su dostupne sve terapije, ali ne i svi inovativni lekovi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare