Foto: Zoran Mišić/Printscreen/tv happy

Knjiga autora Aleka Račića "Doktorina depopulacije putem zdravstvenog genocida’’, koja zastupa homofobiju i druge naučno neutemeljene stavove, sinoć je promovisana na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu. Promocija sadržaja koji raspiruje teorije zavere, naišla je na oštru reakciju dela srpske javnosti, a brojni korisnici društvenih mreža, zapanjeni su što su takvi stavovi promovisani na uglednoj naučnoj instituciji. Sa druge strane, dekan fakulteta odgovara da su oni samo ustupili prostor.

Knjiga prilično zloslutnog naslova, koji u sebi sadrži odrednice „zdravstveni genocid“, promovisana je u amfiteatru Medicinskog fakuleta, koji nosi naziv, po proslavljenom srpskom naučniku Miroslavu Miši Kostiću, koji je bio profesor na tom fakultetu.

O knjizi su govorili autor Alek Račić i Miladin Ševarlić (recenzent) profesor Poljoprivrednog fakulteta, a bilo je najavljeno i gostovanje dr Branimira Nestorovia, koji je poznat po kontroverznim stavovima.

Doktor Nestorović, kako je saopšteno na promociji, bio je opravdano sprečen da doođe, a zanimljivo u svemu je da je knjigu ,,Doktrina depopulacije putem zdravstvenog genocida’’, objavila izdavačka kuća u njegovom vlasništvu.

U knjizi se autor Alek Račić, bavi temama,kao što su kontrola klime, opasnosti od GMO proizvoda imunizacija i toksičnost životne sredine, ali iznosi i homofobične stavove o tome da je „gej populacija kriva za depopulaciju Srbije“, te da je „homoseksualnost bolest“.

Dekan fakulteta: Mi smo samo ustupili prostor

Zvanično, Medicinski fakultet nije imao ništa sa organizacijom promocije, ali je besplatno ustupio prostor. Dekan fakulteta prof. dr Vladimir Jakovljević za Nova.rs je rekao da on nije prisustvovao spomenutoj promociji, ali je potvrdio da je na zahtev Društva domaćina Srbije, besplatno ustupio amfteatar za promociju knjige.

„Svako ima pravo na svoje mišljenje i pravo da u akademskoj zajednici konfontira mišljenje. Mi nismo učestvovali u organizacji, Na samoj promociji, prema mojim saznanjima, nije bilo reči o LGBT populaciji, nego isključivo o genetski modifikovanoj hrani i jonizujućem zračenju, odnosno bilo je upereno protiv NATO pakta koji nas je bombardovao osiromašenim uranijumom’’, rekao je dekan Jakovljević za Nova.rs.

On nije želo da iznosi svoje lično mišljenje o temama kojima se u knjizi bavi autor Alek Račić.

„Ja imam svoj stav, ali sam na takvoj poziciji da reprezentujem instituciju koja ima različite ljude i moja lična izjava bi mogla da se protumači kao da to radi dekan. Ja imam svoje lično mišljenje i imaću ga uvek, a kao dekan mogu samo da imam neutralan stav prema tome“, zaključio je prof.dr Vladimir Jakovljević.

Promocija knjige o zdravstvenom genocidu i depopulaciji u Srbiji izazvala je oštre reakcije na društvenim mrežama, a pojedini su čak pozivali i na protest ispred Medicinskog fakulteta.

Većina korisnika, promociju je okarakterisala kao ,,širenje šarlatanstva i dezinformacija’’, ali je u našem duboko podeljenom društvu po svim osnovama, bilo i onih koji su ,,branili’’ autora knjige i stavove dr Branimira Nestoroviča, iako on nije učestvovao na promociji.

Na promociji knjige u Kragujevcu, kako je preneo dnevni list Danas, nije bilo reči o LGBT zajednici i homoseksualizmu, o kojoj se između ostalog autor bavio u knjizi, ali je prema pisanju Danasa, Alek Račić na kraju tribine rekao „da je homosekusalizam bio bolest dok je on studirao“.

Podsećamo da je Svetska zdravstvena organizaciija (SZO) još 1990. godine, homoseksualnost uklonila iz Međunarodne klasifikacije bolesti, odnosno, skinula je sa liste mentalnih bolesti.

Takođe je to učinila i Lekarska komora Srbije, čiji se Etički komitet 2008. godine javno izjasnio da hoomosekusalizam nije bolest, a Ustavom Srbije, između ostalog, zabranjuje se svaka vrsta diskriminacije na osnovu seksualnog opredeljenja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare