Vatrogasno-spasilačka ekipa je iz zavejanog automobila u mestu Dobri Do evakuisala dve osobe, a ivanjički putari su evakuisali jednog meštanina iz sela Jasenova koje se nalazi na putu između Ivanjice i Nove Varoši, kao i jednog stanovnika mesta Kovilje.

Na lice mesta odmah su upučene spasilačke jedinice, ali uprkos svim naporima oni nisu uspeli da probiju visoke snežene namete, pa je morao da bue poslat i traktor sa raonikom koji je u jednom momentu povukao zavejani automobil, kako bi vatrogasci mogli da izvuku putnike.

Ova akcija spašavanja trajala je oko dva sata, stoga nadležni još jednom apeluju na sve vozače da ne kreću na put bez preke potrebe u visinske delove u opštini Ivanjica.

Osim ove obavljene su još dve akcije spašavanja na teritoriji ivanjičke opštine, prva u selu Jasenovo u kom je sneg zavejao meštanina koji se nalazio u svom automobilu i njega su spasili putari, dok je druga akcija spasavanja jednog lica obavlejna u selu Kovilje.

Kako javlja dopisnik Tanjuga, u ivanjičkom kraju juče je bilo problema sa električnom energijom u selima Močioci, Kušići i Bratnjevo, a u tim selima u jednom trenutku nije bilo ni telefonije.

U Čačku jutros sneg ne pada, a zadržao se na obodima grada i na planinama Vujnu, Jelici, Ovčaru i Kablaru, gde ga ima do 10 cm. Putari su na terenu i za sada su svi putni pravci prohodni, a uredno je i snabdevanje električnom energijom.

Problema sa strujom imali su juče stanovnici Gornjeg Dragačeva, ali je popodne snabdevanje normalizovano.

View this post on Instagram

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Bez struje 300 ljudi na Kopaoniku

Sneg koji na Kopaoniku pada duže od 30 sati, dostigao je visinu od 38 centimetara. Na nekoliko dalekovoda u bruskoj i aleksandrovačkoj opštini sneg je prouzrokovao probleme u napajanju električnom energijom, zbog čega je bez struje još 300 korisnika u Brzeću, Batotu i delu Mitrovog Polja u Župi, prenosi RTS.

PROČITAJTE JOŠ

Na terenu su tri ekipe Elektrodistribucije. Do vrha Kopaonika prohodno je i iz pravca Jošaničke Banje i iz pravca Brusa, uz obaveznu upotrebu zimske opreme.

View this post on Instagram

A post shared by 192.RS (@192_rs)

U Sjenici i dalje pada sneg, vanredna situacija na snazi

Deonica od Novog Pazara do Sjenice je veoma kritična, klizavo je, duva jak vetar i stvaraju se novi snežni nanosi. Putari su već dva dana na terenu i prethodne i ove noći su učinili sve da raščiste te puteve.

Pojedina sela nisu imala struju zbog toga što je sneg padao na dalekovod i bila su odsečeni od sveta.

Ekipe elektrodistribucije angažovane su na terenu i kvar je popravljen. Pojedina domaćinstva očekuju struju.

Sneg je padao i prethodne noći i ove noći. Na putu od Novog Pazara prema Sjenici ima putara.

Semir Mujagić iz preduzeća „Novi Pazar put, kaže da kako je sneg krenuo da pada, ekipe su danonoćno bile na terenu, borili su se da održe magistralni putni pravac od Sjenice do Novog Pazara.

Treći prioritet je prema Pešteru i prema Barama. Mašine su angažovane, drveće koje pada blokira saobraćaj da ne može da se prolazi.

I sinoć je bilo problema na ovoj deonici gde su borovi. Dva-tri bora su pala, mašina je morala da dolazi da čisti, vetar takođe stvara velike probleme, pravi snežne zavese, smanjuje vidljivost i pravi nanose, tako da mašina mora non-stop da radi da bi sve puteve održao čistim, kaže Mujagić.

„Očekuju se padavine, ekipe su pripravne, 24 sata, tako da što se tiče zime spremni smo za intervenciju“, zaključio je Mujagić.

View this post on Instagram

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Meštani Goča, Rudna i Studeničkog kraja dobili struju

Posle višečasovnog prekida zbog snega, meštani Goča, Rudna i studeničkog kraja dobili su električnu energiju, prenosi RTS. U Sjenici je juče proglašena vanredna situacija, a pojedina mesta ostala su bez struje zato što je dalekovod ispao iz sistema, a pregoreo je jedan od glavnih prekidača.

Na putu od Užica do Nove Varoši zabranjen je teretni saobraćaj, a u okolini Nove Varoši putari su sve vreme na terenu. Jedna ekipa JP „Putevi Kraljevo“ je u punoj pripravnosti na putu Studenica – Rudno, dok je Preduzeće „Novi Pazar put“ uvelo prvi stepen zimske službe na punktu u Čibukovcu, gde je uvek u pripravnosti vozilo sa raonikom i posipačem.

View this post on Instagram

A post shared by 192.RS (@192_rs)

I danas hladno vreme

Danas će u Srbiji biti oblačno i hladno vreme sa mestimičnim snegom ili kišom, saopštio je Republički hidro-meteorološki zavod (RHMZ). Veća količina padavina očekuje se na istoku i jugoistoku zemlje uz manje povećanje visine snežnog pokrivača.

View this post on Instagram

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Duvaće umeren i jak severozapadni vetar, ponegde sa udarima olujne jačine, pa će u planinskim predelima biti mogući snežni nanosi.

Foto: RHMZ

Jutarnja temperatura od -3 do 3 stepena Celzijusa, a najviša dnevna od 2 do 6.

Foto: RHMZ

U Beogradu će danas biti umereno do potpuno oblačno, vetrovito i hladno, povremeno sa slabim, ponegde i jačim snegom. Vetar umeren i jak severozapadni.

Foto: RHMZ

Jutarnja temperatura oko nule, najviša dnevna četiri stepena.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar