Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Ivan Dinić/Nova

Profesor Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović nije izglasan za dekana ove ustanove. Tokom burne sednice za njegov izbor nije bilo dovoljno glasova članova Saveta. Kako je medije obavestio odlazeći dekan Dragan Simić, za je glasalo 13, protiv je bilo troje, ali je za njegov izbor falio još jedan glas za. Studentkinje se grle i uzvikuju: Pobeda"

Protiv izbora profesora Fakulteta političkih nauka Slaviše Orlovića za dekana ove ustanove bili su organizacija „Ženska solidarnost“ i jedan broj studenata, koji su tvrdili da je on seksualno uznemiravao studentkinje, zbog čega su danas organizovali protest ispred zgrade.

PROČITAJTE JOŠ:

Savet FPN-a ima ukupno 27 članova i za izbor dekana potrebna je apsolutna većina.

Pojedini članovi Saveta traže da se smanji broj koji je potreban za apsolutnu većinu, budući da je petoro članova podnelo ostavke, objašnjava Simić.

„Međutim, Statut je jasan, potrebna je apsolutna većina, odnosno 14. Sad oni (članovi Saveta) raspravljaju o tome“, kazao je on.

Protest ispred Fakulteta političkih nauka Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Članica Saveta Maja Gojković tražila je da se većina određuje u odnosu na broj članova Saveta prisutnih u sali, međutim i dekan Simić i studenti su istakli da Statut fakulteta to ne predviđa.

Podsetimo, ranije danas je petoro profesora podnelo ostavke na mesto člana Saveta fakulteta, a jedan profesor je isto učinio u četvrtak, tako da njih šestoro nisu učestvovali u izboru Orlovića za dekana.

Studentkinje proslavljaju

Nakon što je aktuelni dekan fakulteta Dragan Simić izašao iz slušanice 3 u kojoj se odvijalo glasanje i saopštio da njegov kolega Orlović nije izglasan za dekana ove ustanove, studentkinje i članice „Ženske solidarnosti“ koje su bile okupljene ispred te prostorije čekajući konačnu odluku, vrištale su od sreće.

One su se grlile, neke su i plakale, a sve su zajedno u glas vikale: pobeda, pobeda.

Protest ispred Fakulteta političkih nauka Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Potom je jedna od studentkinja prekinula Simića i upitala da li Orlović može ponovo da se kandiduje za dekana, na šta je on odgovorio da ne može.

Tada je nastalo još veće radovanje i aplaudiranje studentkinja.

BONUS VIDEO: Studenti FPN

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare