Foto: N1/Ivan Dinić/Nova

Dušan Vučićević, profesor na Fakultetu političkih nauka, podneo je ostavku na funkciju predsednika Saveta Fakulteta političkih nauka. To telo sutra bi trebalo da izabere Slavišu Orlovića, koga je studentkinja optužila za seksualno uznemiravanje, za novog dekana.

Vučićević je za Nova.rs potvrdio da je podneo ostavku i naveo da je to učinio iz ličnih razloga.

Savet FPN sutra bi trebalo da izabere Slavišu Orlovića za novog dekana. Zbog toga će u 11.30 ispred Fakulteta političkih nauka biti održan protest pod nazivom „Nećemo seksualnog nasilnika za dekana“, na koji je pozvala organizacija Ženska solidarnost, koja danima unazad prenosi ispovesti studentkinja koje tvrde da ih je Orlović seksualno uznemiravao.

Dušan Vučićević Foto: Ivan Dinić/Nova

“Zašto protestujemo? Slavišu Orlovića je 2014. godine studentkinja optužila za seksualno nasilje. On je tada bio na poziciji prodekana sa koje je kasnije smenjen. Svedočanstva bivših i sadašnjih studentkinja o nasilju nam govore da je Orlović poznat upravi našeg fakulteta kao serijski nasilnik”, navode se u pozivu.

Optužba za seksualno uznemiravanje i smena

Podsećamo, Orlović već dve decenije radi kao profesor na FPN. U centru pažnje našao se 2014. godine nakon što se pojavila vest da ga je studentkinja master studija optužila za seksualno uznemiravanje. Pojedini mediji su pisali da je ona tvrdila da se to desilo u njegovom kabinetu, a nakon toga pokrenuto je i pitanje njegovog udaljavanja s mesta prodekana.

PROČITAJTE JOŠ:

Orlović je nakon toga smenjen s te pozicije, ali to navodno nije bilo navedeno kao formalni razlog. On je za Politiku rekao da je s mesta prodekana razrešen „zbog nepostojanja komunikacije s dekanom“ i naveo da nikad protiv njega nije podneta krivična prijava za seksualno uznemiravanje, kao i da nijedan državni organ nije konstatovao nikakvo uznemiravanje s njegove strane.

Među studentima je pak vladalo mišljenje da je Orlovićeva smena zapravo „kazna“ zbog prijave za seksualno uznemiravanje upravi Fakulteta.

BONUS VIDEO: Hemijski fakultet u problemu zbog struje i grejanja: Nedostaje im da plate 27 miliona dinara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare