Foto: google.maps, Ivan Dinić/Nova

Protest pod nazivom “Nećemo seksualnog nasilnika za dekana” biće održan sutra u 11:30 ispred Fakulteta političkih nauka zbog najave da bi za čelnog čoveka te institucije trebalo da bude izabran profesor Slaviša Orlović, koga su studentkinje optužile za sekusualno uznemiravaanje. Ovo je na svom Instagram profilu objavila organizacija Ženska solidarnost navodeći da prenosi poziv studentkinja tog fakulteta. 

Studentkinje Fakulteta političkih nauka, kako se navod, pozivaju da građane da im se pridruže na protestu u petak, 7. juna u 11:30 ispred Fakulteta političkih nauka, Jove Ilića 165.

“Zašto protestujemo? Slavišu Orlovića je 2014. godine studentkinja optužila za seksualno nasilje. On je tada bio na poziciji prodekana sa koje je kasnije smenjen. Svedočanstva bivših i sadašnjih studentkinja o nasilju nam govore da je Orlović poznat upravi našeg fakulteta kao serijski nasilnik” navode se u pozivu.

Upozorava se da bez obzira na zloupotrebu pozicije i, u najmanju ruku, nepedagoški pristup sa studentkinjama, Orlovića Savet fakulteta ipak bira za dekana.

“Suprotstaviti se ovome važno je i zato što dekan pokreće svaki disciplinski postupak i donosi konačnu odluku o sankcionisanju. Drugim rečima, Orlović sa optuženičke klupe seda pravo u sudijsku fotelju. Naš fakultet će prekršiti svoju dužnost prema nama ako na poziciju dekana potvrdi Slavišu Orlovića. Pridružite nam se kako bismo poslale jasnu poruku da hoćemo bezbedan fakultet” poručuju studentkinje.

Foto: N1

Nastavno-naučno veće, kako je već pisala Nova.rs, izglasalo je krajem maja profesora Orlovića za dekana FPN-a u prvom krugu glasanja, a o njegovom zvaničnom imenovanju na ovo mesto odlučiće upravo sutra Savet FPN-a.

“Orlović je pobedio zahvaljujući glasovima studenata. Njih 20 odsto koji pripadaju organizaciji ESF glasali su za njega. Ovo je, inače, prvi put da studenti učestvuju u glasanju. Orlović nije imao većinu u kolektivu, a promena Pravilnika o glasanju urađena je smišljeno, s razlogom. Sa tom grupom studenata smo u lošim odnosima. Oni su sami učestvovali i na studentskim izborima, ali su izgubili. Novi studentski parlament konstituiše se tek 1. oktobra, pa je ovo njihov poslednji potez”, ispričao je za Nova.rs profesor Nova.rs sa FPN-a, koji je zamolio da ostane anoniman, a bio je deo kolektiva koji je glasao protiv Orlovića.

Inače, kako je naš portal takođe objavio u timu Slaviše Orlovića kao kandidat za prodekana je i Zoran Vesić, brat Gorana Vesića.

Zoran Vesić je vanredni profesor na FPN i predaje pet predmeta na socijalnom smeru.

Široj javnosti nije mnogo poznat, osim da je bio svojevremeno savetnik direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Prema biografiji na sajtu FPN, brat Gorana Vesića bio je i angažovan i kao državni sekretar u Ministarstvu odbrane, potom u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo i socijalnu zaštitu AP Vojvodina, Fondu zdravstvenog osiguranja Crne Gore i Domu zdravlja Savski Venac.

Prema informacijama Nova.rs, na spisku kandidata za prodekane su još profesor Miloš Bešić, zatim Sanja Domazet i Stefan Surlić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare