Foto:Vesna Lalić/Nova.rs; shutterstock

Prva odluka nove direktorke Instituta za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) Milene Tabaković je, ni manje ni više, zabrana iznošenja informacija o analizi vode u Novom Sadu, koja je označena kao “poslovna tajna”. Ova odluka međutim ne može biti održiva, jer građani, po zakonu, imaju nesporno pravo da znaju kakvu vodu piju i da li je štetna po njihovo zdravlje na bilo koji način, kaže za Nova.rs magistar prava Rodoljub Šabić, bivši poverenik za informacije od javnog značaja.

Kao da nije bilo dovoljno to što je Milena Tabaković, ćerka guvernerke, postavljena na poziciju direktorke pokrajinskog Instituta za javno zdravlje i to sumnjivom smenom tadašnjeg direktora Vladimira Petrovića, tek što je došla na tu funkciju odlučila je da informaciju o analizi vode proglasi za poslovnu tajnu. I to nakon što je utvrđeno da je u njoj primećeno prisustvo valjkastih crva. Iako nije jasno kako uopšte jedna državna zdravstvena ustanova bilo koji podatak može proglasiti za poslovnu tajnu, još skandaloznije je da to učini sa informacijom koja može da utiče na zdravlje svakog od nas.

Foto: Google maps

Direktorka Instituta, inače ćerke guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković, prema mišljenju Šabića, mučnu situaciju u kojoj se nalazi ova institucija, samo čini još gorom.

“Ovo je nezakonito i štetno, kako njima (Institutu) nije jasno, da inače zagađenu atmosferu dodatno kontaminiraju. Kako misle da javnosti daju objašnjenje: ‘Da, bilo je crva u vodi, a sada ih nema, ali ne možete da imate uvid u to’. Ovakvom odlukom se nepotrebno dodatno komplikuje već mučna situacija sa stanjem vode u Novom Sadu. Sve informacije koje su u posedu bilo kog organa vlasti i sve što rade, mora biti dato na uvid javnosti”, objašnjava Šabić.

Rodoljub Šabić Foto: Probudi se/Nova.rs

Građani imaju zakonsko pravo sve da znaju, a naročito one informacije koje se tiču zdravlja ljudi, naglašava on.

Zašto bi analiza vode bila tajna?

Zakon predviđa postojanje javnog interesa koji se ne može dovesti u pitanje.

“Ovde je potpuno nejasno zašto bi analiza vode bila tajna, ali sve i da je sprovedena zakonom neka utvrđena procedura, to samo po sebi ne bi bilo dovoljno da se krije od javnosti. Kada neko iz vlasti, sa rukovodeće pozicije, želi javnosti da uskrati određene informacije, to mora da obrazloži. Međutim, sama činjenica da je nešto proglašeno za tajnu, nije dovoljna. U ovom slučaju je potpuno nejasno zašto Institut dodatno uznemirava javnosti i čini da se podiže još veća panika”, kaže Šabić.

Foto: Shutterstock

On naglašava da onaj ko je podneo zahtev za uvid u informacije, a nije ih dobio, ima zakonsko pravo da se žali povereniku za informacije od javnog značaja.

“Ukoliko dobiju pozitivno rešenje poverenika, po zakonu bi Institut morao da im da uvid u informacije, koje su od javnog značaja. Inače je rok za žalbe povereniku 15 dana, ali kada su u pitanju informacije vezane za zdravlje i životnu okolinu, zakon predviđa kraće rokove, od samo 48 sati. Ukoliko ni tada ne daju informacije na uvid, ide se na sud, i sledi tužba za prekršaj. Nažalost, svi znamo kako to funkcioniše u našoj zemlji i kako će se završiti”, zaključuje Šabić.

Odgovor Instituta protivzakonit

Podsetimo, koalicija Nacionalno demokratska alternativa (Nada), koju čine Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) i Nova Demokratska stranka Srbije, saopštila je pre dva dana da je Institut za javno zdravlje Vojvodine odbio zahtev za uvid u mikrobiološku analizu vode u Novom Sadu u avgustu.

Pročitajte još:

U saopštenju se navodi da je zahtev poslat u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacija od javnog značaja i da je odgovor Instituta za javno zdravlje protivzakonit.

Tvrdi se da je zahtev Nade odbijen jer bi „uvidom u sporne nalaze Institut naneo sebi štetu“. Ova koalicija planira da tuži Institut i dođe do uvida u dokumente naredbom suda, kako bi obavestili građane o rezultatima analize vode.

Foto:EPA-EFE/KOEN VAN WEEL

Naime, IZJZV utvrdio je 20. avgusta ove godine prisustvo valjkastih crva, nematoda, u vodi za piće poreklom iz JKP “Vodovod i kanalizacija” Novi Sad. Prisustvo nematoda utvrdio u kontrolisanom uzorku vode za piće uzetom iz rezervoara fabrike vode u ovom gradu. O rezultatima analize obavešteni su proizvođač, sve nadležne institucije, a preporučeno je i sprovođenje tehničko-tehnoloških mera, kao i dodatne mikrobiološke i fizičko-hemijske analize.

Tada je najavljeno da će kompletni rezultati biti objavljeni u najoptimalnijem roku. Ipak, rukovodstvo Instituta je u međuvremenu promenjeno, a analize su stavljene pod ključ. Nakon saopštenja Instituta o prisustvu nematoda u vodi za piće, naprasno je, posle 13 godina, smenjen direktor ove institucije, epidemiolog Vladimir Petrović, a na njegovo mesto izabrana je Milena Tabaković, ćerka guvernerke NBS.

Jorgovanka Tabaković zvanični razgovori predstavnika Srbije sa misijom Medunarodnog monetarnog fonda (MMF) Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Podsećamo, Milena Tabaković, kao doktorka stomatologije, je na ovu funkciju došla sa mesta direktorke Filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za Južnobački okrug u Novom Sadu.

Tabaković se prvi put u centru pažnje javnosti našla 2013. godine, kada je otkriveno da joj je Republički fond za zdravstveno osiguranje obezbedio službeni automobil i vozača za odlazak na predavanja, dva puta nedeljno, na liniji Novi Sad – Beograd.

***

BONUS VIDEO: Vrelo leto ’24: Nematode, ali i nema vode

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare