Prodekan Fakulteta političkih nauka Nemanja Džuverović rekao je za N1 da je policija došla u ovu ustanovu zbog neregularnosti tokom izbora Salviše Orlovića za dekana u junu mesecu. "Mi smo sada u jednom problemu gde uprava i Univerzitet smatra da nemamo dekana, a s druge strane predstavnici države koji su očigledno prekršili Statut fakulteta tvrde da imamo izabranog dekana. Dekan stupa na dužnost 1. oktobra, tako da imamo samo još desetak dana da rešimo tu situaciju, inače će fakultet prestati sa radom", istakao je on.

FPN je objavestio javnost da, postupajući po Zahtevu za prikupljanje potrebnih obaveštenja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu — Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, policija ispituje okolnosti koje su dovele do nezakonitog izbora prof. dr Slaviše Orlovića za dekana na sednici Saveta održanoj 7. juna 2024. godine.

Kako za N1 kaže prodekan Džuverović, deluje neuobičajno da na jednoj akademskoj instituciji policajci rasvetljavaju spor koji postoji i dodaje da su i ostali profesori bili iznenađeni.

„To nije nešto što vidite svaki dan, da policija dođe na fakultet. Čini nam se da nije potrebno uključivati policiju u sve ovo, pogotovu što je to u pitanju Odeljenje za borbu protiv korupcije i dodatno mistifikuje stvari. Pretpostavljam da je zato što je ovaj slučaj izazvao veliku pažnju javnosti, ali nije uobičajna praksa koja se dešava na fakultetu“, ocenjuje.

Foto: N1

U policijskom zahtevu Odeljenje za borbu protiv korupcije od fakulteta zahteva da im se dostavi fotokopija Statuta Univerziteta u Beogradu – Fakulteta političkih nauka, Poslovnik o radu Saveta, tonski zapis sednice Saveta održane 7. juna ove godine (kada je za dekana izabran Orlović), zapisnik i drugu dokumentaciju sa sednice Naučno-nastavničkog veća od 30. maja, akt o zakazanoj sednici Saveta, spisak svih članova Saveta, kao i spisak drugih lica koja su prisustvovala u prostoru fakulteta pre, za vreme i nakon održavanja sednice na kojoj je izabran Slaviša Orlović.

Dva problema izbora Orlovića

Džuverović navodi da fakultet ne vodi evidenciju ko je bio na fakultetu pre, za vreme i posle održavanja sednice na kojoj je izabran Orlović, što je jedan od zahteva policije.

„Na fakultet dolaze studenti koji su studenti našeg fakulteta i oni imaju pravo da budu tu, tako da ne vidim svrhu jednog takvog zahteva. Mislim da je cilj posete to što postoje ozbiljne neregularnosti u izboru dekana i da su došli zbog toga. Stvarno ne želim da verujem da je policija došla zbog profesora i studenata, to bi stvarno bio jedan presedan“, ističe.

Kada je reč o izboru Orlovića za dekana u junu ove godine, prodekan Nemanja Džuverović navodi dva problema u vezi sa time.

„Jedan problem vezuje se konkretno za profesora Orlovića i to su optužbe koje su iznesene po pitanju seksualnog uznemiravanja studentkinja u nekom prethodnom periodu, a drugi problem je priroda te odluke gde je on izabran nedovoljnim brojem glasova, gde su predsednici države proglasili da je on dekan i to protivreči našim pravilima“, objašnjava.

Podseća da su optužbe za seksualno uznemiravanje bile i povod studentskih protesta.

„Mogu da kažem da je naš trenutni dekan naložio poverenicama za ravnopravnost da naprave izveštaj nakon svih tih protesta i nakon te sednice. Taj izveštaj je sačinjen, dekan je upoznao pisanim putem Orlovića sa sadržinom tog izveštaja i na osnovu toga će se postupati dalje po proceduri“, ističe.

Pitanje autonomije Univerziteta

Dodaje i da postoje novi prijavljeni slučajevi seksualnog uznemiravanja.

Problem koji je nastao, navodi, je problem autonomije Univerziteta i fakulteta koji se stvorio.

„Da biste vi postali dekan vas predlože Naučno-nastavno veće gde sede profesori, a potvrđuje Savet fakulteta. U tom Savetu kao posledica protesta većina profesora je dala ostavku i profesor Orlović nije dobio dovoljan broj glasova na samoj sednici. To bi bio logičan završetak sednice da se zaključi da profesor Orlović nije izabran za dekana, ali to nije bio kraj sednice. Predstavnici države odlučili su da je profesor Orlović ipak izabran za dekana, iako nije imao dovoljan broj glasova, što je protivno Statutu. Nakon toga se oglasio i naš Univerzitet i generalni sekretar i ombudsman koji su potvrdili da profesor Orlović ne može da bude izabran zato što nije dobio dovoljan broj glasova“, objašnjava.

Kako navodi, problem nastaje u tome što je potpisana odluka da je on izabran od strane predsedavajućeg Savetom.

„Mi smo sada u jednom problemu gde uprava i Univerzitet smatra da nemamo dekana, a s druge strane predstavnici države koji su očigledno prekršili Statut fakulteta tvrde da imamo izabranog dekana. Dekan stupa na dužnost 1. oktobra, tako da imamo samo još desetak dana da rešimo tu situaciju, inače će fakultet prestati sa radom“, pojašanjava i dodaje da je dekan nekoliko puta pokušavao da zamoli Savet da se sastane i odredi vršilac dužnosti, raspišu izbori, kako bi izašli iz ove krize, ali do sada takvi apeli nisu naišli na razumevanje s druge strane.

Ocenio je da situacija na fakultetu postaje sve napetija kako se bliži 1. oktobar i kada novi dekan treba da stupi na dužnost i dodaje:

„Ako se situacija ne razreši, očigledno nas čekaju protesti nastavnog osoblja i studenta.“

„Ostavka Orlovića nikad nije potpisana“

Profesor Orlović dao je ostavku preko društvenih medija, navodi sagovornik N1 i dodaje da ona nikad nije potpisana.

„To znači da nije punopravna, to jest nije važeća i ona stoji u arhivu fakulteta. Dok nema tog potpisa, ona nije važeća. Dekan je uputio dva poziva Orloviću da potpiše tu ostavku, ali čini mi se da ni taj potpis, ni ta ostavka ne menja stvari i činjenicu da on nije izabra“, ističe.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare