Foto: N1

Veće plate, povećanje toplog obroka i ulaganje u sredstva za higijenu u toaletima na nivou cele kompanije, zahtevi su Samostalnog sindikata metalaca u leskovačkoj fabrici Jura, koji je je najavio seriju štrajkova upozorenja.

U petak i ponedeljak štrajkovaće jedan sat, dok će u utorak štrajk trajati ceo dan, prenose Južne vesti.

U saopštenju Sinikdata se navodi da su se na štrajk odlučili jer im se ni posle dve nedelje, otkako su tražili sastanak sa upravom zbog lošeg stanja u toaletima i poskupljenja u kantini, niko nije javio.

Kažu da su njihovi zahtevi da se plata poveća 20 odsto, a da se bonus na prisutnost obračunava po danu prisustnosti na radnom mestu, jer se trenutno radnicima umanjuje plata kada odsustvuja sa poslu, čak i kada su na bolovanju.

Odluka o tri štrajka doneta je u skladu sa važećim Zakonom o štrajku i predata je poslodavcu danas pre 14 časova, čime su ispoštovani svi rokovi, naglašavaju u saopštenju.

Zahtevaju i povećanje naknade za topli obrok na 400 dinara neto i opredeljivanje dodatnih pet miliona dinara na mesečnom nivou za sredstva za higijenu u toaletima na nivou cele kompanije.

U odluci o štrajku sindikat je pozvao poslodavca da odmah otpočne pregovore sa njima.

Sindikat je, takođe, najavio da će, u izostanku dogovora, svake naredne nedelje organizovati obustave rada duže za po jedan dan.

Prvi štrajk počeće u petak u 14 sati, drugi u ponedeljak u 13 sati, a treći će trajati celog dana, odnosno od šest do 22 sata.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar