Bojan Simišić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Aktivista i lider Eko Straže Bojan Simišić ocenio je danas, povodom skupštinskog zasedanja o zabrani iskopavanja litijuma i bora, da usvajanje takvog propisa ništa ne bi značilo u praksi, pošto se od "šibicara i secikesa iz aktuelne vlasti" ne očekuje da će ga na kraju primeniti.

„Nikakav zakon, ni moratorijum koji oni uvedu ne vredi, oni sutra da mogu da ga skinu. Naš je stav da treba biti stalno u pripravnosti i da se treba tući sa njima sa svih frontova. Znači, borba treba da bude međunarodna. Treba da se motivišu ljudi i da se priča s običnim narodom. U tom slučaju taj projekat nikada neće proći“, rekao je Simišić za FoNet.

PROČITAJTE JOŠ

On je istakao kako ne može da ima poverenja u vlast koja je pre dve godine rekla da je litijum završena priča na koju je „stavljena tačka“, a sada ponovo taj projekat vraća u igru.

„Oni su bukvalno pogazili reč od pre dve godine. Ana Brnabić je rekla da je taj posao završen i posle dve godine su vratili taj plan. I kao, svi smo zaboravili šta su oni rekli. Sa lažovima nema dogovora“, rekao je Simišić.

On ističe da je stav Eko straže da „treba igrati tvrdo“.

„Mi definitivno jesmo za neki vid blokade, odnosno građanske neposlušnosti, naravno u zakonskom okviru“, poručio je Simišić.

Blokada železničke stanice Novi Beograd, Foto: Goran Srdanov

On kaže da se Eko straža priprema za maraton kada je reč o borbi protiv iskopavanja litijuma i da je to borba koja će da traje.

„Jako je pogrešno to što se uvek percipira svaki sledeći dan kad se nešto dešava kao – sudnji dan. Ima dana kada je potrebno nešto raditi, ima dana kada je potrebno samo pogurati tu kampanju“, rekao je Simišić.

Eko straža, dodao je, prati šta se dešava u Skupštini u vezi sa zabranom iskopavanja litijuma, ali da joj to zasedanje svakako nije u fokusu.

„Mi generalno nismo fokusirani ni na šta oko toga danas, niti smatramo je to nešto previše bitno. Mislim da treba da se organizujemo na duže staze, na jednom mnogo širom frontu i ozbiljnom frontu ako planiramo to da zaustavimo“, zaključio je Simišić.

BONUS VIDEO Bojan Simišić: Mi plaćamo pretplatu RTS, vi ste naš servis, a ne organizovane kriminalne grupe SNS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare