Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

U Srbiji je 43 odsto dece starosti od jedne do 14 godina bilo izloženo barem jednom vidu psihološkog ili fizičkog kažnjavanja od strane članova domaćinstva, pokazalo je istraživanje UNICEF-a.

Oko 39 odsto dece izloženo je psihološkom, dok je 17 odsto izloženo fizičkom kažnjavanju.

Kako se navodi u saopštenju Centra za prava deteta, zabrinjava podatak da je fizičko kažnjavanje najzastupljenije kod dece uzrasta 3 i 4 godine.

Teškom fizičkom kažnjavanju je bilo izloženo 8 odsto dece, s tim što je više devojčica nego dečaka.

Između ostalog i iz tog razloga, Centar za prava deteta sprovodi obuke o pozitivnom roditeljstvu za nastavnike i nastavnice u osnovnim školama, kako bi oni dalje preneli stečeno znanje i veštine roditeljima.

Obuke se odvijaju u okviru projekta „Prava deteta u politikama i praksi“ koji realizuje u partnerstvu sa Save the Children International, a uz finansijsku podršku Vlade Švedske.

Roditelji će imati priliku da steknu znanja o metodama pristupa detetu kada je u stanju ljutnje i agresije, prepoznavanju i kontrolisanju sopstvenih emocija i razvijanju pozitivne komunikacije, efikasnom vaspitanju i pozitivnom nagrađivanju, doslednosti roditelja u postavljanju jasnih granica i radu na promeni mišljenja o roditeljskom autoritetu.

Međunarodni standardi u oblasti prava deteta obavezuju države da osiguraju zaštitu dece od telesnog kažnjavanja u svim okruženjima, uključujući i porodično.