Foto:Shutterstock/Privatna arhiva

R.K. sa Voždovca punih šest godina nisu stizali računi od preduzeća "Vode Vojvodine" i to za parcelu u njegovom vlasništvu koja se nalazi između Opova i Crepaje. Da mu se uredno naplaćuje naknada za odvodnjavanje zemljišta, saznao je tek kada mu je stigao račun sa dugovanjem većim od 70.000 dinara. Za šest godina on nije dobijao nikakva obaveštenja niti opomene. Deo odgovornosti je i na Pošti Srbije, čiji zaposleni, prema tvrdnjama R.K, ne dostavljaju poštu na vreme.

Akter ove priče za Nova.rs kaže da nije znao ni da postoji preduzeće „Vode Vojvodine“, a nije imao baš nikakvih informacija o naknadi, za koju će, po svemu sudeći, morati da plati više od 70.000 dinara. Za vratom mu dišu izvršitelji.

„Ja sam se selio. Poreskoj upravi samo uredno prijavio promenu prebivališta. Niko me nije zvao, niti obavestio. Odjednom šok – treba da se plati 60.000 dinara duga plus dodatni troškovi“, kaže čitalac našeg portala.

Sagovornik Nova.rs navodi i da deo krivice snosi poštar, koji očigledno nije uredno dostavljao obaveštenja.

„Što se tiče poštara, evo već dva meseca ne dobijamo ništa. Šta može, plaćamo online od drugih računa“, navodi R.K.

Foto:Privatna arhiva

Inače, naknadu za odvodnjavanje zemljišta dobijao je zbog parcele, odnosno oranice, koja se nalazi, kako kaže, daleko od glavnog puta.

PROČITAJTE JOŠ

„Stigla mi je opomena pred izvršioca. Pisao sam i Pošti Srbije, da mi praktično nemamo poštara. Rečeno mi je da če problem biti otklonjen u najkraćem roku. To se nije desilo. Na moje pitanje da li to znači da smo prepušteni sami sebi, jedna od zaposlenih u pošti mi je reka; Pa šta da vam radim“, ističe sagovornik Nova.rs.

Dodaje da je ovde reč o potpunom zakazivanju institucija i države.

„Uzimaju naknadu za odovđenje vode, vode koja je ne postoji. To je čista glupost. Nemam ja parcelu pored reke ili močvare pa da mi odvodnjavaju. Šta rade kad je suša. To nema veze sa mozogm To su malverzacije samo da bi punili budžet“, kaže R. K.

Foto: Vode Vojvodine

Kako se navodi na sajtu preduzeća „Vode Vojvodie“ naknada za odvodnjavanje se obračunava u skladu s novim Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara, koji je stupio na snagu u decembru 2018. godine. Novi zakon menja način obračuna naknade za odvodnjavanje, a kao osnov se, umesto katastarskog prihoda, uzimaju klasa i kultura zemljišta. Te podatke JVP „Vode Vojvodine“ preuzima iz RGZ.

Naknada za odvodnjavanje se može platiti kvartalno, kao i porez na imovinu, ili u celosti, prema volji obveznika. Obveznici na računima dobijaju uplatnice i uputstvo o rokovima za plaćanje.

Nije nova obaveza za poljoprivrednike

Naknada za odvodnjavanje nije nova obaveza za poljoprivrednike. Iako jeste javni prihod, nije povezan sa porezom na imovinu. Poreska uprava je zaključno sa 2016. godinom radila obračun i zaduženje, međutim, stupanjem na snagu novog Zakona o vodama, taj posao za područje Vojvodine poveren je JVP „Vode Vojvodine“.

Naplaćena sredstva evidentiraju se u Budžetskom fondu za vode AP Vojvodine, i koriste se za finansiranje radova u vodoprivredi. Kanali za odvodnjavanje moraju redovno da se izmuljavaju, tarupiraju i čiste od biljne vegetacije, a crpne stanice moraju uvek da budu spremne i remontovane.

Foto: Vode Vojvodine

Ipak, ovi radovi ne podrazumevaju obavezu JVP „Vode Vojvodine“ da direktno odvodi vode sa poljoprivrednih površina.

Evakuacija viškova vode do najbližeg kanala zakonska je obaveza samih korisnika, a za odvođenje viškova vode iz naseljenih mesta zadužena su lokalna komunalna preduzeća, navode iz ovog preduzeća.

Nova.rs poslala je upite na adresu JVP „Vode Vojvodine“, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

***

BONUS VIDEO: Drma kriza a država opet deli pare – koja je računica?