Sednica Saveta Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu trebalo je da počne danas u 12 sati, ali ni sat vremena kasnije, nema dogovora o održavanju ili otkazivanju rada ovog tela. Naime, aktuelni dekan profesor Dragan Simić, za Nova.rs kaže da članovi koji još nisu podneli ostavke, sede i dogovaraju se da li da je održe i imenuju Slavišu Orlovića za novog čelnog čoveka ovog fakulteta, uprkos činjenici da je petoro članova podnelo ostavke, a da je kandidat pre 10 godina prijavljen za seksualno uznemiravanje od strane jedne studentkinje.

Naime, dekan Simić, kako nezvanično saznajemo, uporno pokušava da odloži ili otkaže sednicu Saveta na kojoj bi Slaviša Orlović trebalo da bude imenovan za novog čelnog čoveka fakulteta. Međutim, odlazećem dekanu, prema rečima našeg izvora, suprotstavljaju se, i insistiraju na održavanju sednice, predstavnici države i grupe studenata, koja je podržala Orlovića, koga studentkinje optužuju za seksualno uznemiravanje.

Ispred FPN-a u toku je protest studenata, koji se protive izboru Slaviše Orlovića za dekana FPN. Orlović, koga je studentkinja pre 10 godina optužila za seksualno uznemiravanje, bi na sednici Saveta koja je bila zakazana za danas u 12 sati, trebalo da bude izabran na tu funkciju.

Protest ispred Fakulteta političkih nauka Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Studentima se na ovom protestu obratio i dekan Simić.

„Tužan je ovaj povod, ali delim svu vašu zabrinutost. Fakultet mora da štiti sve svoje zaposlene, na prvom mestu studente, na isti način. Navodi koji su se pojavili biće istraženi, dao sam nalog da pristupe svim informacijama. Sam, kao otac ženskog deteta, zabrinut sam, ali moramo se držati zakona, pravila. Neće stati ovaj fakultet dok se sve stvari ne istraže. Ja sam 9 godina na ovom mestu, neću dozvoliti da odem osramoćen“, kaže dekan, koji je potom i otišao.

Protest ispred Fakulteta političkih nauka Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Još uvek aktuelni dekan FPN-a profesor Simić, kako nezvanično saznajemo, tražio je da današnja sednica  Saveta fakulteta bude otkazana, jer je ukupno pet profesora, članova Saveta, podnelo ostavke, a među njima i predsednik profesor Dušan Vučićević i njegova zamenica Jelena Lončar.

Pročitajte još:

Prema Poslovniku rada Saveta, bez predsedavajućeg i zamenika, sednica ne može biti održana, s toga, Orlović danas ne ne bi mogao da bude imenovan za novog dekana.

Međutim, prema saznanjima Nova.rs, odluci Simića žestoko se protive predstavnici države u Savetu, kao i grupa studenata, koja je podržava Orlovića na izborima.

Profesor FPN Slaviša Orlović gost Dnevnika Foto:Nova

Podsećamo, Orlović već dve decenije radi kao profesor na FPN. U centru pažnje našao se 2014. godine nakon što se pojavila vest da ga je studentkinja master studija optužila za seksualno uznemiravanje. Pojedini mediji su pisali da je ona tvrdila da se to desilo u njegovom kabinetu, a nakon toga pokrenuto je i pitanje njegovog udaljavanja s mesta prodekana.

Osim prijave, na društvenim mrežama, kao i Ženskoj solidarnosti, javilo se više bivših studentkinja FPN-a koje su iznele svoje ispovesti o seksualnom uznemiravanju od strane Slaviše Orlovića, koje je, prema njihovim rečima, trajalo godinama.

***

BONUS VIDEO: Protest ispred FPN

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare