Darko Nadić Foto: N1

Nakon što je na današnjoj sednici Nastavno naučnog veća Fakulteta političkih nauka, profesor Slaviša Orlović potpisao svoju ostavku, članovi veća jednoglasno su predložili profesora Darka Nadića za novog v. d. dekana FPN, saznaje Nova.rs.

Na današnjoj sednici Nastavno naučnog veća FPN, goruća tačka dnevnog reda bilo je pitanje novog v. d. dekana.

Iako su mnogi očekivali da će profesor Slaviša Orlović tražiti podršku za ovu poziciju, on je ipak potpisao ostavku i predao je dosadašenjm dekanu prof. Draganu Simiću.

Utisak nedelje
Slaviša Orlović, Utisak nedelje Foto:Ivan Dinić/Nova S

Veće predložilo prof. Nadića

Na sednici je za novog v. d. dekana, kako saznajemo, predložen je profesor Darko Nadić.

„Orlović je ipak potpisao ostavku i predao je Simiću, a veće je odmah predložilo Savetu da izabere profesora Nadića za v. d. dekana. Na sledećoj sednici Saveta će se definitivno odlučivati o tome, da li će Savet izabrati Nadića ili neće, videćemo. U ovom trenutku prof. Nadić je najbolje rešenje. On je sve vreme bio uzdržan, a mi smo se jednoglasno saglasli da je njegov izbor najbolje rešenje“, kaže za Nova.rs jedan od profesora FPN, koji je zamolio da stane anoniman, a danas prisustvuje veću.

Darko Nadić

Podsetimo, pitanje ostavke Slaviše Orlovića, bilo je pokrenuto zbog optužbi za seksualno uznemiravanje. Protiv njega je još 2014. jedna studentkinja podnela prijavu, a pritom je protivzakonito izabran za v. d. dekana na sednici Saveta FPN, koja je održana 7. juna ove godine.

Protesti zbog Orlovića

Iz pomenutih razloga, studenti i organizacije za prava žena protestovali su, pre svega zbog postojeće kandidature profesora Orlovića za dekana.

Protest ispred Fakulteta političkih nauka Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Tokom sednice, tada aktuelni dekan Dragan Simić izvestio je Savet da nema pravosnažnih presuda protiv Orlovića, niti aktuelnih postupaka, ali da su zbog kandidature Orlovića pojedini članovi Saveta podneli ostavke. Nakon ostvaki koje su se ređale, sednici je prisustvovalo 22 člana, od 27 koliko je trebalo da ih bude. Tokom sednice, još šest njih je napustilo skup.

Pročitajte još:

Na kraju je glasalo samo 16 od 27 članova. Iako je 13 članova podržalo Orlovića, tri glasa su bila nevažeća. Preostali članovi su tumačili Statut tako da je zbog ostavki 11 članova za potvrđivanje izbora bila dovoljna manja većina.

Profesor Orlović je, međutim, samo dan nakon sednice, 8. juna, saopštio da podnosi ostavku na mesto dekana, ali samo na društvenoj mreži i putem mejla kolegama. Njegova ostavka tada nije stigla do pisarnice.

Protest ispred Fakulteta političkih nauka Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Taman kad smo mislili da je sa čelnom funkcijom Orlovića gotovo, početkom ovog meseca zavedena je odluka iz juna, prema kojoj je profesor Slaviša Orlović od 1. oktobra ipak dekan FPN-a.

Uprava FPN je, međutim, 13. septembra saopštila da ne prihvata tumačenje Saveta po kom je profesor Orlović izabran za dekana i tražili su da se imenuje v.d. dekana, a potom i organizuju novi izbori za dekana.

***

BONUS VIDEO: Sporan izbor Slaviše Orlovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare