Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Posle juče održanog sastanka Koordinacionog tela JKP Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Duboko“, u ime predstavnika devet osnivača i kako iz saopštenja saznajemo Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i nadležnih inspekcijskih službi, javnosti je prezentovano prazno saopštenje bez ijedne informacije. Niko od zvaničnika danas o tome nije želeo da govori sem Užičana koji već blizu dva meseca blokiraju deponovanje smeća u Duboko.

Prilika da dođu do informacija o najvažnijoj temi u dva okruga nije data ni novinarima od kojih se očekivalo da samo prenesu javnosti tekst bez sadržaja u kome se veliča „trud“ nadležnih i šalju hvalospevi ministrima.

„Svi učesnici sastanka složili su se da je neophodno maksimalno angažovanje u narednim danima i mesecima, kako bi se rešio problem nedostajućih neophodnih dozvola za nastavak rada Regionalnog centra „Duboko“ i kako bi u što kraćem roku otpočeli radovi na projektu proširenja i modernizacije“, piše u saopštenju a što građani slušaju od majskog požara.

Dalje se navodio da su svi takođe saglasni da to bude sadašnja lokacija deponije ali o konkretnim planovima, kako će se to izvesti, imajući u vidu nepostojanje dozvola blizu tri godine, nemanje uslova da se za njih podnesu zahtevi, katastrofalan dosadašnji rad i niz drugih problema.

U nameri da saznamo bar deo argumentovanih informacija sa tog sastanka kako bi pružili građanima bilo kakvu konkretnu informaciju, prvo smo pozvali v.d. direktorku Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Duboko“ Tanju Kneževič, ali ona nije odgovarala na pozive.

Imajući u vidu da se deponija nalazi na teritoriji Užica i da je u zgradi Skupštine ovog grada održan sastanak, više informacija smo potražili od gradonačelnice Užica Jelene Raković Radivojević koja je i inicirala sastanak. Iz službe za odnose sa javnošću smo dobili informaciju da se mimo izdatog saopštenja ona dalje neće oglašavati. Pozvali smo više puta i gradonačelnika Čačka, kao suosnivača sa najvećim udelom, ali ni on nije odgovarao na pozive naše redakcije.

Pored navedenog, osnivači se u saopštenju zahvaljuju ministrima Ireni Vujović i Goranu Vesiću jer su pokazali volju i pružili podršku za ubrzavanje procedura vezanih za dobijanje dozvola. Kako saznajemo od izvora bliskih redakciji, to baš i nije tako jer zahtev za dobijanje nove dozvole, posle odbijanja zahteva 2022. godine, ponovo nije ni podneta. Za to su, kako saznajemo, osnivači tek juče saznali.

Iako bi svim predstavnicima lokalnih vlast u devet lokalnih samouprava, kako se i u saopštenju i kaže, najviše odgovaralo da se deponovanje nastavi na dosadašnjoj lokaciji, male su šanse da se to desi. Iako se za to zalaže čak i gradonačelnica, Užičani tu mogućnost odlučno odbijaju. To je razlog što država neće tako lako uložiti obećanih 30 miliona dinara, jer Grad Užice za početak ne može da obezbedi ni pristup deponiji a da ne govorimo o lokacijskim uslovima i uticaju na životnu sredinu. Kako saznajemo, to se juče i čulo od strane predstavnika ministarstva i inspekcijskih službi.

Aktivisti Udruženja građana „Da (NE) dišemo Duboko, saopštenje koje je izdao press služba grada Užica, smatraju da je to dosadašnja praksa po kojoj se lokalna samouprava oglušuje o stvarno stanje i situaciju u kojoj se našlo Užice zbog nestručnog i protivzakonitog rada deponije „Duboko“.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„To su prazne priče koje slušamo jer od toga nema ništa. Ako bi se poštovali zakoni i propisu, za dobijanje dozvole na bilo kojoj lokaciji je potrebno 2-3 godine. Što se tiče lokacije na kojoj se deponija nalazi, ako se poštuje zakon i sve procedure, ta dozvola se ne može nikada dobiti jer nikada i nije bilo uslova da se tu izgradi. To su nekadašnji lobiji provukli a Užičani su bili zatečeni, posle ovog iskustva, sramno je i pomisliti da ćemo ponovo pristati na sopstvenu propast. Ja sam tada pošao u osnovnu školu, sada sam otac trogodišnjeg deteta. Što je bilo bilo je, ali grešku ponavljati nećemo. Ako je to strateški dobar projekat koji donosi prihode i boljitak, nek za njega konkuriše Čačak kao veliki grad ili neka druga lokalna samouprava koja je suosnivač. To je prilika da vidimo ko će onda da prihvati užički otpad, jer ovaj grad je to radio 13 godina za 400.000 stanovnika“, kaže za Nova.rs predsednik udruženja Jovan Topalović.

On još kaže da Udruženja građana „Da (NE) dišemo Duboko, nema ništa protiv pravnog lica JKP „Duboko“ niti zaposlenih. Potrebno je samo da se dislociraju kao što je to nedavno učinio „Prvi partizan“, izmeštajući svoje pogone. Sve što osnivači planiraju dalje da rade, vidi kao atak na život Užičana.

„Oni planiraju još 25-30 godina da smeće deponuju u Užice, zašto bi građani Užica bii osuđeni da pola veka primaju otpad iz dva okruga, da žive u zatrovanoj sredini a svi ostali u blagodetima prirode. Mi na to ne pristajemo i to sa sigurnošću tvrdim u ime svih časnih i poštenih užičana, izuzimajući vlast koja je zarad političkih poena spremna da žrtvuje svoje građane. Imamo takvu gradonačelnicu koja očigledno radi po nečijim direktivama ali ne znam za čije interese, za interese Užičana sigurno ne. Ne razumem da kao roditelj, građanka zdravog razuma, kao lekar, posle onakve ekološke katastrofe koja i dalje traje i trajaće, onakvog Turskog potoka i Lužnice, štete koju nanose gavranovi i psi lutalice, smrada koji se širi na sve strane, kamiona koji su nam razvalili puteve i izazvali bezbroj saobraćajnih nesreća, zatrovane najplodnije užičke zemlje, i dalje podržava proširenje deponije i ne razume razmeru problema građana“, pita se Topalović.

Aktivosti ovog udruženja su još pre više od mesec dana tražili sastanak sa gradonačelnicom, zahtev su ponovili i prošle nedelje. Danas je usledio poziv ali je upitno da li je na tome insistirala neka viša instanca, da li je iniciran jučerašnjim sastankom ili je zaista došao red da se njihovom zahtevu izađe u susret.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar