odrzan je okrugli sto Instituta za istrazivanje korupcije Кareja "Moc ili nemoc antikorupcijskog zakona". Foto.Milos Tesic/ATAImages

Advokat Rodoljub Šabić ocenio je danas da drakonsko kažnjavanje učesnika okupljanja i upućivanje u zatvor i pre pravnosnažnosti presude ima veze sa zastrašivanjem.

Šabić, koji je predsednik Civilnog odbora za zaštitu branitelja ljudskih prava, objavio je na mreži Iks da u Ustavu Srbije piše da je mirno okupljanje građana slobodno.

Citirao je i Evropski sud za ljudska prava koji je stava da pravo na mirno okupljanje neminovno izaziva određeno remećenje svakodnevnog života uključujući i ometanje saobraćaja i da organi vlasti moraju prema tome da pokažu toleranciju.

„Drakonsko kažnjavanje učesnika okupljanja i upućivanje u zatvor i pre pravnosnažnosti presude a pogotovo hapšenje pravnih zastupnika pokreta koji učestvuju u okupljanjima nema veze sa tim garancijama i standardima već sa zastrašivanjem“, napisao je on.

Predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović izjavila je ranije danas za Insajder da je aktivistima, privedenim jutros posle blokade železničke stanice „Beograd centar“, određena kazna zatvora po Zakonu o javnom redu i miru i da oni imaju pravo žalbe.

Aktivisti Ivanu Bijeliću određeno je 40 dana zatvora dok su Nikola Ristić i Jevđenije Julijan Dimitrijević dobili po 30 dana zatvora.

Njihovo oslobađanje traže građani koji večeras, od 18.00 protestuju ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu.

Demonstracije protiv eksploatacije litijuma u Srbiji održane su juče u cenru Beograda, a deo učesnika potom je blokirao dve železničke stanice – Prokop i Novi Beograd.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare