Roman Perl Foto: Facebook/Roman Perl

Romanu Perlu, rusko-izraelskom slobodnom novinaru angažovanom na zajedničkom projektu Glasa Amerike i Radija Slobodna Evropa "Current time - Aktuelnosti", zabranjen je ulazak u Srbiju na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu.

U srpsku prestonicu novinar je sleteo u subotu, 8. juna, a zaustavljen je na pasoškoj kontroli. Kako je Perl ispričao za N1, na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu čekao je osam sati, da bi mu bilo uručeno rešenje o zabrani ulaska u zemlju.

Na aerodromu mi nisu ništa objasnili, samo su mi dali papir u kome se navodi da bi moj ulazak u Srbiju predstavljao bezbednosni rizik“, priča novinar za portal N1.

Kako kaže, veruje da je razlog takve odluke njegov posao. Naime, Perl je u Srbiju došao i prošle godine, kada je radio dokumentarac o Srbiji i ruskoj agresiji u Ukrajini.

Prilikom snimanja te emisije, njegov sagovornik Dejan Novaković razvio je ukrajinsku zastavu na ulici, u blizini ambasade Rusije.

Pripadnik Žandarmerije im je tada prišao, dok je Perl sve beležio svojom kamerom, i obratio mu se rečima: „prestanite da snimate“. Potom su ih pripadnici Žardamerije, kako je ispričao novinar, odveli u policijsku stanicu.

„Tamo smo proveli nekoliko sati i zatim su nam rekli da smo slobodni“, naveo je Perl u svom dokumentarcu snimljenom u Beogradu.

Za N1 kaže da su obrisani svi snimci na koje im je tada Žandarmerija ukazivala.

„Policija tada nije podigla nikakve optužbe“, ističe naš sagovornik.

Ovoga puta, dodaje, posao nije bio razlog njegove posete Srbiji.

„Putovao sam za Srbiju kao turista. Moja poseta nije se odnosila ni na novinarstvo, ni na politiku“, zaključuje Roman Perl.

Perl je autor dokumentarca „Evropska unija ili Rusija: Kome će se Srbija prikloniti?“ u okviru serijala „Opasna bliskost“, zbog čega su ga ruske vlasti u oktobru 2021, na osnovu zakona koji je izazvao kritike dela međunarodne zajednice, označile stranim agentom, kako piše Glas Amerike.

N1 se obratio Ministarstvu unutrašnjih poslova sa pitanjima zbog čega je Perlu zabranjen ulazak u Srbiju i šta tačno znači da njegov boravak predstavlja bezbednosni rizik, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare