Peter Nikitin Foto: N1

Predsednik Ruskog demokratskog društva Peter Nikitin podneo je tužbu protiv Uprave granične policije zbog, kako se navodi, nezakonitog zadržavanja na beogradskom aerodromu i nepuštanju u zemlju 13. i 14. jula.

Kako se navodi u saopštenju Ruskog demokratskog društva, Nikitin ima državljanstvo Rusije, ali takođe i Holandije, gde je živeo i studirao između 1993. i 2005, prenosi N1.

Od 2016. je iz porodičnih razloga došao da živi u Srbiji, koja mu je trenutno jedini dom i gde ima odobreno i važeće pravo stalnog nastanjenja.

„Kada se Peter 13. jula vraćao u Beograd sa godišnjeg odmora, njemu je iznenada bio odbijen ulazak u Srbiju, uz jedino obrazloženje da je njemu ‘na snazi zaštitna mera udaljenja, mera bezbednosti proterivanja stranca, odnosno zabrana ulaska u Republiku Srbiju’. Čak bez preciziranja koja od ove tri mere je navodno ‘na snazi’. Četrnaestog jula, usled širokog praćenja srpskih i međunarodnih medija i intervencije mnogih javnih ličnosti, uključujući Zaštitnika građana i diplomate Holandije i drugih zemalja, Nikitin je iznenada i bez ikakvog objašnjenja ipak bio pušten kući posle noći provedene na aerodromskoj klupi“, ističu.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodaje se da je Nikitin još dok je bio na aerodromu podneo žalbu načelniku Granične policije, zbog nezakonitog nepuštanja u zemlju, a da je načelnik 14. jula odbio tu žalbu, uz obrazloženje da je Peteru odbijen ulazak „iz razloga postojanja mere raspisane od strane državnog organa nadležnog za zaštitu bezbednosti Republike Srbije“.

„U tužbi koju je Peter podneo juče, traži se da Granična policija Upravnom sudu, uz odgovarajuće dokaze, objasni kako, kada i po kojem zakonskom osnovu je ta navodna ‘zabrana ulaska’ bila ‘raspisana’. Naime, ne postoji nijedna zakonska odredba kojom je bilo koji ‘državni organ nadležan za zaštitu bezbednosti Republike Srbije’ ovlašćen da ‘raspisuje’ strancima, a kamoli strancima koji imaju važeće pravo stalnog nastanjenja, bilo koje ‘zabrane ulaska’. Nameće se zaključak da se ovde radi o apsolutno nezakonitom i arbitrarnom potezu od strane BIA zbog Peterovih političkih opredeljenja i uverenja, što je izričito zabranjeno zakonom o policiji, kao i Ustavom Srbije i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima“, zaključeno je u saopštenju Ruskog demokratskog društva.

BONUS VIDEO: Policija u akciji protiv trgovine ljudima u Subotici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar