Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Najrelevantnije institucije i predstavnici arhitektonske, građevinske i srodnih struka formirale su Radnu grupu koja će u narednom periodu preduzeti aktivnosti u cilju očuvanja vrhunskih dela srpskog graditeljstva - poput hala i prostora Beogradskog sajma i zgrada Generalštaba i Ministarstva odbrane - kojima, kako upozoravaju, preti devastacija i uklanjanje.

Na naučnom skupu na Tehničkom fakultetu preko 300 pojedinaca i institucija, među njima Akademija inženjerskih nauka Srbije, Akademija arhitekture Srbije, Udruženje arhitekata Srbije, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, predstavnici arhitektonskih drušatava Beograda, Novog Sada, Niša, Valjeva i Zrenjanina, izveli su nekoliko zaključaka, piše N1.

Zdanja i prostori Beogradskog sajma, Generalštaba i Ministarstva odbrane, kao javna dobra građana Srbije, delimično ili u celini zaštićena kao kulturna dobra, spomenici kulture, ne mogu, ocenjuju stručnjaci, biti tretirani kao „zauzimači“ nekom interesantnog građevinskog zemljišta za izgradnju komercijalnih sadržaja.

Propuste i ukidanja, ranija ili prikriveno najavljena, statusa zaštićenih dobara učesnici skupa su ocenili kao „apsolutno neprihvatljiva izigravanja zakona i procedura“. Dodali su i da bi rušenje našeg najvrednijeg arhitektonskog nasleđa bilo „nedvosmislen anticivilizacijski čin“, „udar na kolektivni identitet“, te „duboka trauma državljana Srbije“.

Učesnici skupa posebnu pažnju posvetili su i, kako su predočili, opasnosti od širenja projekta Beograda na vodi i unošenja „neodpustivih sadržaja i gabarita u dvovekovni administrativni centra Srbije u Ulici kneza Miloša“.

Konstatovano je da tome umnogome doprinosi nedostatak Generalnog urbanističkog plana, kao i zloupotreba kategorije Plana područja posebne namene.

Povlađivanje interesima privatnog kapitala u investiranju nanosi, zaključili su stručnjaci, izobličilo je lik glavnog grada i nanelo nepopravljivu štetu javnim dobrima.

Na skupu su se obratili arhitekti Borislav Stojkov (AINS), Bojan Kovačević (AAS), Ivan Rašković (UAS), Igor Mikitišin i Miljan Salata (Sfera Forum).

***

BONUS VIDEO – Beograd na vodi se širi, uz izmenu prostornog plana, na obe obale Save

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare