Bojan Simišić, EKO straža
Bojan Simišić Foto: N1

Predsednik Udruženja "Eko straža" Bojan Simišić izjavio je danas da se priprema protest građana ispred Radio-televizije Srbije, jer ta medijska kuća, kako je rekao, ne izveštava o progonu i svakodnevnim neosnovanim hapšenjima ekoloških aktivista.

Simišić je agenciji Beta kazao da ekolozi od RTS-a traže da im omogući da u 30 minuta saopšte građanima Srbije kakve sve pritiske i zastrašivanja trpe od aktuelne vlasti zbog protivljenja otvaranju rudnika litijuma u dolini Jadra.

„U poslednje dve nedelje uhapšeno je i privedeno na ispitivanja u policiji nekoliko desetina ekoloških aktivista kojima se na teret stavljaju teška krivična dela protiv ustavnog uređenja. Većini su pretreseni stanovi i oduzeti telefoni i laptovi. Vlast je odlučila da uhapsi svakog ko na društvenim mrežama nešto objavi protiv rudnika litijuma“, rekao je.

Protest protiv rudarenja litijuma blokada Železničke stanice Prokop Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Prema njegovim rečima, ispred RTS-a će biti organizovan protest podrške aktivistima.

„Nećemo dopustiti da nas jednog po jednog hapse i skidaju kao glinene golubove. Tražimo da se na nacionalnom servisu obratimo javnosti. Hapšenja su mimo zakona, tužilaštvo i sudstvo zloupotrebljavaju zakonska ovlašćenja. Oni koriste član 309 Krivičnog zakonika da bi mogli da se obračunaju s nama, da nam oduzmu telefone i šifre. Sada niko ne sme ništa da napiše na društvenim mrežama, jer će vlast odmah da hapsi i sprovodi represiju“, istakao je Simišić.

Ako nam onemoguće aktivnosti na društvenim mrežama, dodao je, nećemo moći da se borimo protiv bilo čega.

„Vlast od Srbije pravi Severnu Koreju u centru Evrope. Ako im dozvolimo da nas i dalje hapse, nećemo moći da se borimo ni protiv rudnika litijuma, ni izbornog inženjeringa, ni zagađenja vazduha“, ocenio je on.

Protest protiv rudarenja litijuma Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Kazao je da ekološki aktivisti zahtevaju da im RTS omogući da saopšte javnosti da su oni normalni ljudi koji imaju porodice, i koji se već pet godina bore protiv zagađenja životne sredine.

„Ne dozvoljavamo da nas vlast predstavlja kao teroriste ili kriminalce samo zato što se borimo za najosnovnije stvari koje nam garantuje Ustav Srbije. Borbom za očuvanje životne sredine mi branimo Ustav, a vlast nas optužuje da pozivamo na rušenje ustavnog uređenja. RTS u ovom slučaju ne informiše profesionalno, i mi kao građani, koji plaćamo pretplatu javnom servisu, imamo pravo da se obratimo javnosti“, kazao je Simišić i naveo da RTS nije izvestio o nijednom privođenju ekoloških aktivista.

Pročitajte još:

Simišić kaže da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, preko režimskih medija, pokušava da zastraši ljude i da ekološke aktiviste predstavi kao strane plaćenike.

„To jednostavno nije istina. Vučić se bavi ozbiljnim dezinformacijama i konstrukcijama zbog kojih mnogim ljudima, osumnjičenim za teška krivična dela, može da bude upropašćen život, što ne smemo dozvoliti“, zaključio je Simišić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare