OŠ Branko Radičević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Shutterstock

Škole širom Srbije većinom su smeštene u objektima starim i više od pola veka, često su ruinirane, nebezbedne, neopremljene, a sređuju ih - roditelji. U Osnovnoj školi “Branko Radičević”, u Novom Beogradu, mame i tate učenika su prošle godine platili popravke klima uređaja, a sad se od njih očekuje da finansiraju i čišćenje, dok se u pojedinim odeljenjima skuplja novac i za popravku instalacija, krečenje i svega što ne funkcioniše.

Našoj redakciji obratilo se nekoliko roditelja učenika koji pohađaju OŠ “Branko Radičević”, kojima je stigla poruka sa informacijama sa Školskog odbora, među kojima je i obaveštenje o čišćenju klima, koju oni treba da plate, s tim što cena još nije određena.

“Škola organizuje čišćenje klima uređaja, a predlog cene treba da pošalje roditeljima. Na Savetu roditelja uputićemo zvaničan zahtev školi, koja će uraditi obilazak, obračun, zatim anketiranje roditelja i onda odrediti cenu”, piše u poruci.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Međutim, roditelji jednog odeljenja, prošle godine sakupili su novac za popravku klime u učionici, iz koje su njihova deca sada preseljena.

“Plaćamo popravke klima, pa sad treba da finansiramo i čišćenje. Sramota je za jednu školu da ništa ne može samoinicijativno da uradi. Roditelji se organizuju oko prikupljanja novca, ali tek kad vide da škola ništa ne radi, a ni nadležne institucije. Nije ni počela školska godina, a od nas se već traži neki novac”, revoltirano za Nova.rs priča M. V, majka dvoje dece koja pohađaju ovu prosvetnu ustanovu.

Nebezbedno dvorište, učionice…

Osim podmirivanja troškova za klima uređaje, roditelji se bune zbog bezbednosti dece i boravka u neadekvatnom ambijentu, pa navode da se jedno odeljenje trećeg razreda seli u ruiniranu učionicu sa “nebezbednim elektroinstalacijama”.

“OŠ ‘Branko Radičević’ je u veoma ruiniranom stanju po mnogo čemu, a dvorište je nebezbedno, sa otvorenim kapijama. Roditelji i učiteljica učenika koji kreću u treći razred jednog odeljenja, samo par dana pre početka školske godine obavešteni su da deca treba da imaju nastavu u učionici sa nebezbednim elektroinstalacijama, kao i o tome da učionica treba da se okreči o našem trošku”, napisao je jedan roditelj, koji je zamolio da ostane anoniman.

Foto: Shutterstock

Na ove žalbe i primedbe, direktorka OŠ “Branko Radičević” Suzana Lipić za Nova.rs kaže da ustanova nema budžet za sređivanje klima, instalacija i slično, ali da nikad ništa nisu zahtevali od roditelja, već se oni sami nude i organizuju.

“Sve je na inicijativu roditelja. Škola nikada nije pokrenula, niti će pokretati inicijative, u okviru kojih bi od roditelja tražili neki novac. Zakon nije regulisao postojanje klima uređaja u školama, niti škola ima mogućnost da koristi novac iz budžeta za ove troškove. Predstavnik Saveta roditelja je predočio da bi pokrenuo inicijativu za čišćenje klima iz zdravstvenih razloga dece, što smo naravno podržali”, kaže Lipić.

Polazak u školu Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ona ističe da sve škole u Srbiji, uključujući i njenu, rade pod otežanim materijalnim uslovima.

Pročitajte još:

“Novčana sredstva za održavanje škola ove godine ista su kao i prethodne, a podmiruju samo plaćanje struje i osnovne troškove, ništa vanredno. Školu održava gradski sekretarijat, neke nadležnosti ima i opština, zavisi šta je u pitanju. Uvek se obraćamo nadležnim institucijama kad nam je potrebna pomoć, ne samo finansijski i ne ignorišemo nijedan problem. Oni nešto reše, nešto ne, jer nema dovoljno sredstava u budžetu”, naglašava direktorka.

Stare instalacije i prazni budžeti

Instalacije u ovoj školi su iz 1974. godine i neophodno im je sređivanje.

“U učionicama su instalacije takve kakve jesu, stare su gotovo pola veka, pa ne znamo koliko opterećenje mogu da podnesu. Škola nema mogućnosti, ni prostora da obezbedi sredstva kojima bi testirala stanje instalacija i njihovo sređivanje”, objašnjava Lipić.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

I dodaje da su čak i deca sakupljala novac.

“Učenici su još tokom novogodišnjeg vašara prodavali razne stvari i ostalo im je novca, koji su hteli da iskoriste za nešto korisno. Odlučila su da to bude krečenje učionice. Ispostavilo se da nemaju dovoljno para, pa su se neki roditelji sami dogovorili da doniraju novac, koji nedostaje”, kaže ona.

OŠ “Branko Radičević” prostire se na 1.200 kvadrata, a pohađa je 1.500 učenika.

Polazak u školu Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Svake godine nešto obnavljamo. Uskoro kreće rekonstrukcija pasarele, imamo dosta projekata, ali sve je u skladu sa našim mogućnostima. Sistem je takav da teško možemo da budemo na listi prioriteta”, kaže direktorka škole.

Iz Ministarstva prosvete, koje je nadležno za sve škole u Srbiji, na naša pitanja o inicijativama za ugradnju i servisiranje klima u prosvetnim ustanovama, kao i o krečenju i brojnim troškovima, sa kojima se škole suočavaju tokom cele godine, nisu odgovorili do objavljivanja ovog teksta.

***

BONUS VIDEO: O belom štrajku prosvete

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare