Foto: Nova.rs

Kompanija "Rio Tinto" reagovala je na informacije o projektu „Jadar“ koje je Danijela Nestorović iz Ekološkog ustanka iznela 5. jula 2024. gostujući na televiziji Nova u emisiji „Probudi se”.

Reagovanje prenosimo u celosti:

„Gostujući na televiziji Nova S u emisiji „Probudi se” 5. jula 2024. godine Danijela Nestorović iz Ekološkog ustanka tendenciozno je iznela netačne informacije da će projekat „Jadar” uništiti plodnu zemlju zarad rudne rente od tri odsto. Kompanija „Rio Tinto” prinuđena je da demantuje te navode. Rudna renta u Srbiji za metaličke sirovine, u koje spada i litijum iznosi 5 odsto, ne 3 odsto kako to pogrešno navodi gospođa Nestorović. Ako bi Projekat „Jadar“ bio realizovan, bio bi podložan jednoj od najviših rudnih renti na svetu za vertikalno integrisan tip projekta kakav je Projekat „Jadar“: 5 odsto od prihoda kompanije, odnosno oko 8 odsto na vrednost koncentrata, što je skoro dvostruko više u poređenju sa Australijom, koja je relevantna kao najveći svetski proizvođač litijuma iz čvrste stene.

Rudna renta nije zamišljena kao kompenzacija za eksploatisanu sirovinu, već dodatni prihod lokalnoj zajednici na prvom mestu, i samo je jedan od brojnih osnova prihoda koje bi država i lokalna zajednica ostvarivale od ovog i bilo kog drugog rudarsko-industrijskog projekta.

Pored toga, naša Studija o proceni uticaju na životnu sredinu dokazuje da Projekat „Jadar” neće negativno uticati na plodno zemljište i da je moguća koegzistencija rudarstva i poljoprivrede. Kompanija Rio Tinto još jednom apeluje na sve medije u Srbiji da ne učestvuju u širenju lažnih vesti o Projektu „Jadar“ koji bi uticao na razvoj Srbije. Za sve informacije o Projektu „Jadar“, kompanija Rio Tinto je na raspolaganju svim medijima koji žele dijalog na zasnovan na činjenicama“ navodi se u reagovanju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare