užice, apoteka, novac, lekovi kombo
Foto: Shutterstock, N1

Zaposleni u Apotekama Užice u maju su primili poslednju, martovsku platu, a lekove i medicinska sredstva dobavljači više ne isporučuju zbog neplaćenih računa. Ovoj ustanovi, prema rečima zaposlenih, preti privatizacija i tužbe radnika, a iz grada Užica, u čijoj su nadležnosti apoteke, nema naznaka da će sunovrat biti sprečen, odnosno predat u ruke privatnicima.

Državne apoteke širom Srbije, po svemu sudeći nestaju pred stampedom privatnih apotekarskih ustanova. Gradovi u čijoj su nadležnosti apotekarske ustanove ne isplaćuju dobavljače robe, lekova i medicinskih sredstava, a budžet za plate je – presušio.

Foto: N1

U Apotekama Užice, kao kod njihovih kolega u Beogradu, Kraljevu, Novom Sadu, Leskovcu, sunovrat je počeo kašnjenjem isplata i nedostatkom robe, koju pacijenti sve više traže u privatnim ustanovama, čije se mreže šire iz dan.

Privatni lobi

“Naš najveći problem trenutno je taj što nam kasne plate i što se osećamo kao volonteri. Mi radimo gratis, samo zbog pacijenata koji su navikli da dolaze kod nas, zbog njih se i borimo. Poslednju platu primili smo u maju i to je bila zarada za mart, a aprilsku bi trebalo da dobijemo u junu. Tako nam je bar obećano”, priča za Nova.rs Ivana Stamenković, farmaceutkinja i predsednica Sindikata Sloga za AU Užice.

lekovi
Foto: Promo

Roba ne stiže već mesecima, ali zaposleni tvrde da imaju još zaliha.

“Snalazimo se. Mnogi dobavljači su nam zaustavili nabavku lekova jer ne plaćamo račune, nemamo odakle. Grad je nedavno poslao republičku reviziju kako bi proverili naše poslovanje, koje je sve lošije i to je zvanično razlog propadanja. Nezvanično, odlazimo u propast zbog jakog privatnog lobija. Oni preuzimaju u potpunosti apotekarsku delatnost u Užicu i u ostalim gradovima. Potpuno su nam vezane ruke”, revoltirano priča Ivana.

Foto: Promo

Ona naglašava da Grad Užice nikada nije pomagao.

“Iako smo u njihovoj nadležnosti, nikada od njih ništa nismo tražili, niti su pomagali. Čini mi se kao da su tek u avgustu prošle godine saznali da postojimo. Nikada se nismo oglašavali, jer smo dobro radili, bile su nam redovne plate, ali sad je strašno i biće sve gore. U avgustu 2023. kontaktirali smo grad prvi put, da vidimo šta da radimo kad su plate počele da kasne, a da roba ne stiže”.

Tužbe spremne

Zbog sve teže situacije i odsustva reakcije nadležnih, zaposleni se plaše odlaska u stečaj i gubitka posla.

“Državne i privatne apoteke imaju različit način funkcionisanja. Mi, recimo, moramo da raspišemo tender za nabavku robe, ograničeni smo s te strane, dok privatnici mogu da nabavljaju šta hoće, kako hoće i kad hoće, a izdaju recepte isto kao i mi. Situacija je sve gora i plašimo se da ćemo otići u stečaj, a sve veći broj kolega sprema se da tuži firmu zbog neisplaćenih zarada. Naše apoteke raspoređene su do Kosjerića, Sjenice, Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Arilja, Požege, to je ogroman prostor i vrlo atraktivne lokacije za privatnike, koji su se na nas nameračili”, kaže Stamenković.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Farmaceuti, ipak, sve čine kako bi zadržali svoje pacijente.

“Kasne nam plate, nabavka otežano funkcioniše, ali imamo još zaliha, pa se organizujemo nekako, preraspoređujemo robu. Iz jedne apoteke prebacujemo u drugu, treću, kako kome šta zatreba, dok još imamo lekova i sredstava. Na neki način, samo našim maksimalnim zalaganjem, uspevamo još da zadržimo naše pacijente, da ih ne preuzmu privatnici”, kaže Jelena P., zaposlena u jednoj apoteci koja pripada Apotekarskoj ustanovi Užice.

Plate kasne od avgusta

Problemi u ovim apotekama traju gotovo godinu dana, kaže za Nova.rs Glišo Vidović, predsednik Sindikata Sloga grada Užice.

Foto: Slavica Panić

“Kašnjenje isplata počelo je još u avgustu 2023. Od tada se, ‘ispod žita’, priča o javno-privatnom partnerstvu u apotekama. Priča se da će objekti otići u drugom pravcu, odnosno, da će biti ukinuti ovaj vid funkcionisanja apoteka”, kaže Vidović.

Apoteke Užice pokrivaju ogroman prostor.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

“To je ogromna mreža, koju sada nadležni žele da sruše zarad profita. Vlast u gradu Užicu je marionetska, pod patronatom kriminalnih kartela koji odlučuju umesto njih. Oni donose odluke koje su štetne za građane Užica, a najradije bi prodali sve apoteke, jer im je interes samo novac. Naravno, čekaju da apoteke dođu na tako nizak nivo poslovanja da ih mogu prodati budzašto, kao što biva sa većinom državnih firmi. Čak i ako dođe do javno-privatnog partnerstva, opet će privatnici preuzeti rukovodstvo. Objekti apoteka su na vrlo ekskluzivnim lokacijama, zato su na njih bacili oko, ali borićemo se, daćemo sve od sebe da ih zadržimo”, naglašava Vidović.

Vratiti Zakon o apotekama

Problemi sa kojima se suočavaju gotovo sve državne apoteke u Srbiji, bili bi sprečeni da Zakon o apotekarskoj delatnosti nije, pre više godina, povučen iz procedure.

Pročitajte još:

“Ovaj Zakon povučen je iz procedure pre nekoliko godina, a tim zakonom je trebalo da se uspostavi mreža apotekarskih ustanova. To bi dovelo do ograničavanja širenja određenih apoteka, prevashodno ovih iz privatnog sektora. Širenje privatnih apoteka preplavilo je državne i sada one, jedna po jedna nestaju, a sve zbog profita”, kaže za Nova.rs dr Gorica Đokić, predsednica Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (SLFS).

Foto:privatna arhiva

Privatne apoteke se nekontrolisano šire, a državne se gase.

“Postoji i problem neadekvatnog sistema zapošljavanja. Naime, bivša ministarka Danica Grujičić izjavila je kako u državnim apotekama rade farmaceutski tehničari, a to je dominantna pojava u privatnim apotekama. Kod njih je jedan farmaceut prijavljen u nekoliko apoteka, što je zabranjeno”, objašnjava dr Đokić.

Apoteka Foto:Tanjug/AP Photo/AP Photo/Chris Carlson

Jedini interes je novac i zarada od privatnog sektora, ne vidim drugi motiv za uništavanje državnih apoteka. Gradovi ne smeju da dozvole da lokalne ustanove u svim mestima u državi, propadnu. Ta mreža mora da se održi, pre svega zbog pacijenata, jer oni najviše trpe. Zakon o apotekarskoj delatnosti mora biti vraćen u proceduru”, naglašava dr Đokić.

Podsetimo, u Apotekarskoj ustanovi Beograd, kako zaposleni za Nova.rs kažu, vlada rasulo. Radnicima kasne plate, apotekama nedostaju lekovi i medicinska sredstva, u budžetu nema novca za nabavku, a dobavljači su obustavili isporuke, dok se iz Grada, koji je osnivač ove ustanove, mesecima se niko ne oglašava.

suplementi
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Takođe, u martu ove godine zaposleni u Apotekarskoj ustanovi Kraljevo više meseci su protestovali kako bi zaustavili izdavanje državne apoteke, jer je vlast početkom godine, a nakon završetka lokalnih izbora, donela odluku da izda osam najrentabilnijih apoteka u centralnoj gradskoj zoni, navodno zbog lošeg poslovanja, što je već odavno izlizan izgovor.

Iz Apotekarske ustanove Užice, kao ni iz gradske uprave Užica, nismo dobili odgovore na pitanja o problemima u njihovim apotekama, do objavljivanja ovog teksta.

***

BONUS VIDEO: Ksenija Zečar „Esensa“: Šta treba da sadrži putna apoteka?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare