Foto: Ana Marković/Nova.rs/TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Nakon požara koji je u Kliničko-bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović“ na Dedinju, izbio u nedelju, na Klinici za hirurgiju u A bloku, u elektro sobi, koja se nalazi čak tri nivoa ispod zemlje, šteta još nije sanirana. Uzrok vatrene stihije nije poznat, a najvažniji medicinski aparati, skener, ultrazvuk, rentgen i magnetna rezonanca su neupotrebljivi. Direktor bolnice, međutim tvrdi, da je „sve u najboljem redu“.

Požar je, kažu zaposleni, na sreću izbio oko 17 sati popodne, a ne tokom noći, jer bi u tom slučaju tek došlo do havarije, tačnije nepopravljive štete.

Bolnica dr Dragiša Mišović, požar, vatrogasci
Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

„Sve je stalo posle požara. U tom delu bolnice imate tri nivoa pod zemljom i na tom ‚minus tri‘ je elektro soba gde je došlo do požara. Da se, ne daj bože, desio tokom noći, kada su prisutni samo dežurni lekari, moguće je da ne bi ni primetili na vreme. To bi se raširilo, izazvalo katastrofu i tragedija bi bila izvesna. Ovako je ipak saniran u najkraćem roku, iako ne znamo kada će A blok ponovo proraditi“, kaže za Nova.rs jedan od zaposlenih u ovoj bolnici, koji je zamolio da ostane anoniman.

Snimanja odložena

Na odeljenjima hirurgije koja se nalaze ispod nivoa zemlje radi se dijagnostika, koja je sada „pod ključem“.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

„Tu su smešteni skener, rentgen, ultrazvuk i magnetna rezonanca, koje nećemo koristiti dok se situacija ne vrati u normalu, odnosno dok ne počnemo ponovo da radimo, a biće teško bez dijagnostike, praktično nemoguće. Zatvorena je i ambulantna hirurgija, sve je prazno“, kažu naši sagovornici iz ove ustanove.

Pacijenti koji su se u trenutku požara našli u čekaonicama, ambulantama, a pre svega oni koji su hospitalizovani, hitno su preseljeni u drugu zgradu, u Blok B.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

„Svi pacijenti koje smo mogli da otpustimo, poslali smo kućama, a oni koji su bili u šok sobama, transportovani su hitno na druge klinike u okviru KBC-a“.

Pacijenti neobavešteni

Nakon što je u redakciju Nova.rs stiglo nekoliko fotografija praznih čekaonica i hodnika sa hirurgije u „Mišoviću“, kao i brojne žalbe čitalaca, pacijenata, koji su bespotrebno otišli kod lekara, da bi ubrzo bili ispraćeni bez pregleda, obišli smo KBC da se uverimo da „trenutno“ ne rade.

Na ulazu u bolnicu sreli smo nekoliko pacijenata, koji su „poljubili vrata“.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Nažalost, većina nije obaveštena o stanju u kojem se sada nalazi zgrada hirurgije, pa od nedelje dolaze sa uputima na preglede i snimanja, ali nema ko da ih primi.

„Ovo je sramota! Niko nas nije obavestio da ne rade. U domu zdravlja sam dobio uput za ‚Mišović‘, bio sam ovde na drugoj klinici na nekom pregledu, pa su me odande uputili na hirurgiju da uradim ultrazvuk. Kažu nema termina, samo idite sa ovim papirom. Kao da nisu znali da je ovde sve zatvoreno. Sestra na hirurgiji, na šalteru, rekla mi je da ne rade do daljeg i da će me pozvati telefonom kad prorade. Kad će to biti, za dva, tri, šest meseci, koliko da čekam?“, revoltirano pita Milan A. (79), koji je gradskim prevozom sa drugog kraja Beograda, u sredu ujutru, došao zbog snimanja ultrazvukom, koji trenutno ne funkcioniše.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Milan, međutim, nije jedini neobavešteni i drugi pacijenti, dolaze sa papirima i uputima i vraćaju se kući.

Pročitajte još:

„Ne znam šta se dešava, kažu da je bio neki požar, da sad ne rade, pa će nas zvati kad otvore kliniku. Ništa mi nije jasno“, kaže Jelica Vojvodić (70), koja je došla na kontrolu na hirurgiju.

„Budite strpljivi“

Sa pacijentima je ispred klinike razgovarala medicinska sestra, koja je naglasila da su svi hospitalizovani raseljeni po klinikama zbog požara, da A blok do daljeg neće raditi, a da sve hitne preglede upućuju u drugu zgradu u Bloku B. Kako pacijenti, koji su se našli pred bolnicom nisu bili hitni, saopštila im je da će ih „pozvati telefonom“, kad budu mogli da ih prime i da budu strpljivi.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Zaposleni u „Mišoviću“ kažu da još uvek ne znaju šta je izazvalo požar.

„Radi se na tome, valjda ćemo saznati uskoro“.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Lekare, sestre i ostalo osoblje, koje radi u ovoj ustanovi duže od 15 godina, požar je vratio u 2009. i probudio staru traumu.

„Svi smo se setili velikog požara iz 2009. u kojem je kompletna hirurgija izgorela. Posle toga godinama nismo radili normlano, a evo sad kao da se istorija ponavlja“, pričaju lekari, sećajući se vatrene stihije koja je pre 15 godina „progutala kliniku“.

Direktor tvrdi da je sve u najboljem redu

Posle svedočenja zaposlenih i revolta neobaveštenih pacijenata, na pitanja Nova.rs odgovorio je direktor KBC „Dr Dragiša Mišović“ prof. dr Vladimir Đukić, rekavši da je „sve u najboljem redu“.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

„Radimo. Operišemo. Sve je u najboljem redu, odlično. Ne znam zašto me zovete“, rekao nam je kratko i prekinuo vezu.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Naime, u nedelju oko 17 sati, izbio je požar u elektro sobi, prostoriji veličine oko 20 kvadrata, u koju je smeštena tehnička oprema. Na lice mesta izašlo je 14 vatrogasaca sa pet vatrogasnih vozila. Požar je lokalizovan i sprečeno je širenje dima ka ostalim prostorijama i sobama, a što je najvažnije, nije bilo povređenih.

Ovo nije prvi put da se zaposleni i pacijenti ovog KBC-a „bore sa vatrom“. Veliki požar, koji je zatvorio zgradu hirurgije na čitavih devet godina, izbio je 24. oktobra 2009. Tu noć, nešto pre 23 sata, plamen je zahvatio kompletan četvrti sprat i krov. Ugašen je tek oko dva sata posle ponoći. Požar je gasilo 25 vatrogasnih kamiona i više od 70 vatrogasaca, a dvojica su tada lakše povređena. Obnovljena zgrada hirurgije, ponovo je otvorena za pacijente tek u oktobru 2018. godine, a u njenu obnovu i opremanje uloženo je više od 14 miliona evra.

***

BONUS VIDEO: Svedočenja stanarki o požaru: „Prvo sam zgrabila knjigu iz krivičnog prava“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare