Sportska dvorana Priboj Foto:Slavica Panić /Nova.rs

Zaposleni u Sportskoj dvorani u Priboju platu nisu primili već sedam meseci. Zbog toga su, štiteći svoja prava, podneli tužbe nadležnima i slučaj prijavili Inspekciji rada. Odgovornost vide u zakonskom prestupu direktora ove ustanove koji odbija da podeli obračune zarada. Lokalna vlast u Priboju ne može da u potpunosti ovaj problem reši jer nije osnivač pa su jedino razumevanje našli u sindikatu. Prema saznanjima Nova.rs do svih problema dovelo bahato rukovođenje prethodnog direktora.

Zaposleni u Sportskoj dvorani Priboj prepušteni su sami sebi. Dok lokalne institucije ćute, nada stiže iz Užica od sindikata „Sloga“ koji štiteći prava radnika deluje na čitavoj teritoriji Zlatiborskog okruga. Među zaposlenima nismo pronašli sagovornika, jer strahuju od većih problema, kako se desilo da su zaposleni u ovoj pribojskoj ustanovi, ove godine primili samo jednu zaradu, pitali smo predsednika sindikazta „Sloga“ u Užicu, Gliša Vidovića.

Glišo Vidović Foto:Slavica Panić /Nova.rs

„U toj pribojskoj ustanovi je svega šest zaposlenih, direktor, sekretar i četiri izvršioca. Tri radnika su se odvažila da zatraže pravnu pomoć i mi smo tu da zaštitimo njihovo osnovno pravo, pravo na zaradu. Ono što je zastrašujuće, pored činjenice da više od pola godine nisu primili platu, je strah od gubitka tog istog posla, odnosno od daljeg ponižavanja od strane nadležnih. Jedino obrazloženje koje su dobili je da novca nema. Ono što je nedopustivo je ponašanje direktora koji je imao obavezu da im podeli obračune zarada, a ni to nije učinio. Podneli smo prijave i tužbe i očekujemo procesuiranje. Zaposleni zaslužuju svoje zarade a odgovorni će za to snositi posledice, sindikat neće dozvoliti da se ovakav problem zanemari. Ukoliko bude bilo kakvog pritiska na zaposlene, ponovo ćemo reagovati“, kaže za Nova.rs predsednik sindikata „Sloga“ u Užicu Glišo Vidović.

Kako se desilo da zaposleni još nisu primili ni februarsku platu, nisu dobili ni obračune zarada i ima li rešenja za ovaj problem, pitali smo direktora Sportske dvorane Priboj, Zorana Cvrkotića.

Sportska dvorana Priboj Foto:Slavica Panić /Nova.rs

„Firma je trenutno u blokadi, ljudi iz lokalne samouprave se trude da nas odblokiraju i to će se desiti u što skorijem roku, to je obećanje koje sam dobio. Ja ne delim obračune već lice koje obračunava plate iz Sportskog centra. Sada vam se izvinjavam jer sam na sastanku, pa ne mogu dalje da razgovaram“, rekao nam je Cvrkotić.

Sportska dvorana u Priboju je društvo sa ograničenom odgovornošću koje raspolaže sa 1.000 kvadrata poslovnog prostora za izdavanje. Lokalna samouprava plaća zakup za sportske događaje i to je jedini osnov po kome može da pomogne, jer dvorana nije direktan budžetski korisnik. Ono što se, prema našin saznanjima, desilo jeste samovolja bivšeg direktora koji je prostorom raspolagao kao sa privatnom imovinom pa je za novac, bez konkursa zaposlio jedno lice iako potrebe za novim radnicima nije bilo. Poslovni prostori su izdavani po nerealno niskim cenama, bez javnog nadmetanja i uvida javnosti u stvarno stanje pa su tako i sklapani ugovori o zakupu. Tako se došlo do situacije da od kirije nije moguće platiti ni osnovne troškove.

Pročitajte još:

Takvim upravljanjem, kako saznajemo, ništa se nije ulagalo u objekat pa je prostor u kome deca treniraju postao krajnje neuslovan, jer se zbog prokišnjavanja podigao i parket. Pored sportskog dela postoje i dve uređene sale koje se izdaju za svečanosti, kafić, kancelarije koje zakupljuju političke stranke, osiguravajuće kuće i teretane.

Posle ovih saznanja ponovo smo pokušali da čujemo direktora i da ga pitamo za istinitost naših saznanja, ali je i ovog puta bio na sastanku za koji je predvideo da će trajati još dva sata. Pokušali smo i kasnije ali Cvrkotić, do zaključenja ovog teksta, više nije odgovarao na naše pozive.

Iz izvora bliskih redakciji u lokalnoj samoupravi Nova.rs još nezvanično saznaje da će lokalna samouprava ipak uspeti da reši problem i da radnici neće biti oštećeni. Jedino rešenje koje imaju je ulazak u likvidaciju i pripajanje Gradske hale Sportskom centru čiji je opština osnivač. Time će sve obaveze biti preuzete kao i zaostale zarade zaposlenih.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare