Prvi upisni rok je završen, ali na pojedinim fakultetima ostalo je još mesta i za drugi rok. Srednjoškolci koji su ostali bez indeksa u prvom krugu, moći će, u drugom da se upišu na niz fakulteta i to na budžetskim mestima.

Ekonomski fakultet, psihologija, FON… – to su fakulteti za koje je, kod budućih brucoša, vladalo najveće interesovanje.

Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

S druge strane, amfiteatri u pojedinim fakultetima ostaće poluprazni, ukoliko se do oktobra, u drugom i trećem upisnom roku, ne popune i preostala mesta. A mesta za one koji nisu upisali ništa u prvom upisnom roku ima na 15 fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Gde ima mesta posle prvog upisnog roka?

Na Biološkom fakultetu, koji prima 230 studenata, prijemni ispit polagalo je 214 srednjoškolaca, ali kako nisu svi upisali, ima mesta za još 63 – na smeru Biologija ostalo je mesta za njih 41 (24 na budžetu) i na smeru Ekologija i zaštita životne sredine 22 (15 na budžetu).

U drugom upisnom roku biće mesta i na Geografskom, koji prima 250 brucoša. Preostalo je 56 mesta na smeru Geografija (26 budžetskih mesta), potom 28 na Turizmologiji (28 budžetskih), 23 na Prostornom planiranju (4 budžetska mesta), 28 na Demografiji (18 budežetskih) i još 32, od toga 14 budžetskih mesta na smeru Geoprostorne osnove životne sredine.

PROČITAJTE JOŠ

Sledeći fakultet na kojem je ostalo nepopunjenih mesta je Poljoprivredni, koji ove godine prima 790 novih studenata. Nakon prvog upisnog roka, nije popunjen nijedan smer. Konkretno, na agroekonomiji ima još 26 budžetskih i 32 samofinansirajuća mesta, a na Biljnoj proizvodnji ukupno 137 (122 budžetskih), na Biotehničkom i inofmracionom inženjeringu jedno budžetsko i 10 samofinansirajućih… Dalje, na smer Zaštita životne sredine u proizvodnji hrane može da se upiše još 26 studenata (22 na budžetu), na Zootehniku 47 (39 na budžetu), ma Prehrambenu tehnologiju 149 (109 na budžetu) i na Fitomedicinu 51 (31 na budžetu).

Na listi nepopunjenih je i Pravni fakultet, na kojem je ostalo mesta za 242 studenta na samofinansiranju i za njih šestoro na budžetu.

Mesta je preostalo i na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu, gde je prijemni za dva smera polagalo 147 srednjoškolaca. Inače, ovaj fakultet prima 230 studenata.

Dalje, iako Rudarsko-geološki fakultet prima 316 studenata, prijemni je polagalo svega njih 76, ali ih je još manje na kraju upisalo, što znači da je preostalo dosta mesta za buduće inženjere rudarstva. Konkretno, u drugom roku na ovaj fakultet moći če da se upiše 191 student na budžeti i 61 na samofinansiranju.

Studenti
Studenti

Što se tiče Tehničkog fakulteta u Boru, koji je u sastavu beogradskog univerziteta, ima mesta za 240 studenata, ali je prijemni ispit polagalo daleko manje njih. Tako su na budžetu preostala još 132 mesta, a na samofinansiranju 37. Mesta ima na smerovima Rudarsko inženjerstvo, Metalurško inženjerstvo, Tehnološko inženjerstvo i Inženjerski menadžment.

Mesta za drugi krug upisa ima i na Tehnološko-metalurškom fakultetu, na koji je konkurisalo 253 studenata, a mesta ima za njih 385.

Potom, na Fakultetu veterinarske medicine preostalo je pet mesta na budžetu i još 12 na samofinansiranju, ali je na ovom fakuktetu već prošla prijava za drugi upisni rok, a prijavle su se četiri buduće studentkinje.

Mesta ima i na Fakultetu za obrazovanje učitelja i vaspitača. Konkretno, u Beogradu je preostalo još 70 mesta, od toga 30 za učitelje (10 budžetskih) i 40 za vaspitače (20 budžetskih).

Fizika i hemija nikako da se popune

Što se tiče Fakulteta za fizičku hemiju, od 100 mesta, koliko brucoša se prima, popunjeno je tek 19. Dakle, za drugi upisni rok preostalo je 81 mesto, od kojih 61 na budžetu.

Situacija je loša i na Fizičkom fakultetu. Tamo, naime, ima mesta za 155 studenata i to na sva četiri smera. Konkretno, na smeru Opšta fizika slobodna su 22 budžetska mesta, na Teorijskoj i eksperimentalnoj fizici isto toliko, dok je na smeru Primenjena i kompjuterska fizika preostalo 40 mesta, od čega su 32 budžetska. Na kraju, na smer Meteorologija može da se upiše još 28 studenata, od čega 23 o trošku države.

Foto: Vesna lalić/Nova.rs

Mesta ima i na Filološkom fakultetu. Na smeru za srpski jezik ima 63 kandidata (51 na budžetu), dok za smer za srpsku književnost ima još više – 70 mesta (43 budžetskih), a na smeru Srpski jezik sa komparatistikom 36 (26 budžetskih).

Kada su u pitanju strani jezici, nije popunjena kvota na bugarskom, ruskom, poljskom, češkom, slovačkom, italijanskom, francuskom, rumunskom, nemačkom, engleskom, arapskom, turskom, japanskom, albanskom, grčkom, mađarskom, holandskom, ukrajinskom i skandinavskim jezicima. Naravno, nema svuda mesta na budžetu – konkretno na italijanskom, francuskom, engleskom, nemačkom, japanskom, arapskom, turskom, holandskom i skandinavskim jezicima. Takođe, u drugom roku moguće je upisati bibliotekarstvo, opštu književnost i opštu lingvistiku.

Što se tiče Hemijskog fakulteta, na smeru Hemija ima 25 budžetskih mesta, na Biohemiji ukupno 10 (šest budžetskih), a na Hemiji životne sredine 22 (17 budžetskih). Na integrisanim studijama nastave hemije preostala su 24 mesta (20 budžetskih).

Poslednji fakultet na kojem ima mesta je Šumarski. Tamo je za drugi upisni rok ostalo 71 mesto (54 budžetska) na smeru Šumarstvo, isto toliko (44 b

BONUS VIDEO Svršeni gimnazijalac upisao tri fakulteta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare