Smederevo protest Foto:FoNet/Marko Dragoslavić

Serija protestnih skupova u Šumadiji protiv rudarenja litijuma u Srbiji biće nastavljena večeras u Kniću, a u sredu je najavljeno okupljanje na platou ispred Robne kuće u Kragujevcu.

Pod sloganom „Rudarenja neće biti. Znamo, da ne damo!”, protest u Kniću biće održan u 20 časova ispred lokalnog Doma kulture, a prema najavama organizatora, građanima će se obratiti ekološki aktivisti Dragan Simović iz Dobrinje i Nebojša Kovandžić, kao i profesor Agronomskog fakulteta u Čačku Dušan Brković.

Veći deo teritorije opštine Knić, odnosno dolina reke Gruže sa obroncima Kotlenika i Gledićkih planina, nizvodno od Akumulacionog jezera Gruža iz koga se Kragujevac snabdeva vodom za piće, označen je kao potencijalni rudnik litijuima.

Skup protiv rudarenja litijuma pod parolom „Poziv na odziv, stop Rio Tintu” biće održan u sredu u 19 časova na platou ispred Robne kuće u Kragujevcu, a građanima će se obratiti aktivisti Ljiljana Bralović i Ivan Milosavljević Buki.

PROČITAJTE JOŠ

Prema navodima organizatora, skup u Kragujevcu predstavlja izraz podrške Jadru u borbi protiv rudarenja litijuma, ali i svim drugim krajevima zemlje koji su ugroženi.

Organizatori su u pozivu građanima podsetili da 10. avgusta ističe ultimatum koji je dat Vladi Srbije da izmeni Zakon o rudarenju i zabrani kopanje litijuma i bora u Srbiji. Ukoliko vlast ne prihvati taj zahtev, građani će se, prema navodima organizatora, pripremiti za odlazak na protest 10. avgusta u Beogradu.

Protesti su održani u ponedeljak uveče u više šumadijskih opština, pa su građani u Rekovcu na improvizovanim tezgama i traktorskim prikolicama izložili izložili svoje voće, povrće i druge plodove tog voćarskog kraja, ali i košnice sa pčelama i medom po kojima je taj kraj Srbije takođe poznat.

Na transparentima je pisalo “Da se pčela pita ne bi bilo Rio Tinta”, “Spasimo našu decu od raka” i “Litijumu u Levču ne”.

Smederevo protest Foto:FoNet/Marko Dragoslavić

Među mnogobrojnim okupljenim građanima bilo je i porodica sa malom decom, pa i sa bebama.

Okupili smo se ovde da pokažemo našu spremnst da branimo i odbranimo Levač, Jadar, Jagodinu i Homolje, Gružu i Suvoborsku gredu, Valjevo i Kosjerić, Dobrinju i Rašku i svako mesto koje je potencijalni rudnik, a ima ih mnogo u celoj Srbiji, rekla je studentkinja Miona Paunović koja se obratila okupljenima.

Ona je odbacila bilo kakvu mogućnost dijaloga na temu kopanja litijuma ili savetovanja sa stranim eksperirima.

„Naša struka je rekla svoje. Srpska akademija nauka i umetnosti je zauzela jasan stav da je ovaj projekat poguban i štetan po stanovništvo i eko sistem. Ekonomske opravdanosti nema, a da je i ima, ona ne može i ne sme biti iznad zdravlja ljudi i njihovog prava da kažu ne“, kazala je Miona Paunović.

Ona je istakla da nigde u svetu nije zabeležen slučaj da vlast jedne zemlje radi u interesu stranih korporacija, a protiv onih koji su je izabrali na izborima, što su okupljeni propratili skandiranjem: “Izdaja, izdaja” i “Lopovi, lopovi”.

Skoro ceo Levački kraj nalazi se na mapi istražnog područja za litijum na kojem su već izvršena obimna geološka istraživanja i napravljeno je više bušotina, pre nego što su se meštani pobunili i blokirali sve prilaze koji vode ka njima.

Smederevo protest Foto:FoNet/Marko Dragoslavić

Masovan protest protiv rudarenja litijuma održan je u ponedeljak uveče i u šumadijskoj opštini Rača, a vlastima i kompaniji Rio Tinto upućena je poruka da se građani neće sedeti skrštenih ruku i da neće dozvoliti da im neodgovorna vlast i nemilosrdne strane kompanije truju zemlju, vodu i vazduh.

Pred oko hiljadu građana govorili su naučna saradnica Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Dragana Đorđević, magistar geologije Tomislav Janković, studentkinja ekonomije Danijela Jovčić, studentkinja psihologije Tamara Ivanović, diplomirani veterinar Slavoljub Jevtić, građanski aktivista Radoslav Ćatić i saradnik na Institutu Vinča Jagoš Raičević.

Protesti protiv Rio Tinta u Šumadiji održani su i 29. jula u Aranđelovcu i 2. avgusta u Topoli.

BONUS VIDEO Avžner: Litijum je tema koja "trpi" najviše spinova, vlast lobira za rudarenje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare