Posle punih dva meseca, ekološki aktivisti u Srbiji i zaštitnici prirode vraćaju se na velika vrata i nastavljaju borbu protiv kopanja litijuma u dolini Jadra. Udruženje "Ne damo Jadar" sutra organizuje veliki protest u Loznici u 17 časova, na kome će pozvati sve građane da od subote krenu u blokade u svojim mestima. Aktivista Nebojša Petković navodi za Nova.rs da početak borbe za očuvanje Jadra tek kreće i objašnjava sve o blokadama od subote.

Članovi Udruženja „Ne damo Jadar“ nastavljaju borbu protiv kopanja litijuma u Srbiji. Još pre nekoliko dana najavili su veliki protest u Loznici za 16. oktobar, ispred zgrade Skupštine grada u 17 časova, a prema rečima aktiviste Nebojše Petkovića, tu se neće zaustaviti, nego će se borba nastaviti blokadama od subote.

„Sutrašnji protest izgledaće kao i prethodni, dakle ništa neuobičajeno niti različito od ranijih protesta. Na skupu će govoriti nekoliko ekoloških aktivisti – Zlatko Kokanović, Marijaa Petković, ja…, a biće i jedan aktivista iz Mačve. Sa protesta ćemo pozvati sve građane na blokade u subotu. Trajaće jedan sat“, navodi Petković.

PROČITAJTE JOŠ:

Na pitanje šta će biti blokirano odnosno koja mesta su u pitanju, Petković dodaje da će Loznica sigurno biti u blokadi.

„Kod nas će sigurno biti blokada. Neka bude jedna i u Mačvi i jedna na relaciji Čačak-Kraljevo. Naravno, to nije konačno, videćemo do subote da li će blokade biti i u drugim gradovima. Najvažnije je da ljudi koji organizuju blokade budu svesni svoje snage i kapaciteta i da sve to izgleda onako kako treba“.

Podseća da je poslednji protest u Loznici bio 28. juna, a u Beogradu 10. avgusta. U međuvremenu vlast je imala priliku da „razmisli o svemu“.

„Dali smo državi priliku da ispuni zahtev odnosno da usvoji zakon protiv kopanja litijuma u Srbiji. Opozicija je uspela da se ujedini oko toga, da zakaže sednicu i da ‘stavi zakon na sto’. Ostao je još jedan način institucionalne borbe, napisana je ustavna inicijativa, poslanici su je potpisali kao i mi. Znajući kako funkcioniše Ustavni sud, odnosno da radi ‘po narudžbini’, ne očekujemo da će odlučivati, a iz te inicijative se vidi jasno da je prekršeno sedam članova Ustava. Tako da, pokušaćemo da uradimo sve što možemo da nekim mirnim putem dođemo do cilja, ali mi deluje da je to nemoguća misija i da je vlast rešila da projekat sprovede po svaku cenu bez obzira na većinsko mišljenje naroda da projekat ne treba da se realizuje“, navodi Petković.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Dodaje da je izuzetno važno mišljenje struje, a koje država ne uvažava, čak štaviše, diskredituje je i omalovažava.

„To nije slučaj samo sa strukom. I mi, aktivisti, targetirani smo svaki dan. Svaki dan iznose se laži i polu informacije o nama. Svejedno, jasno je da će projekat da se realizuje, a na nama i našoj brojnosti je da to pokušamo da sprečimo jer se i mi pitamo. Mi smo narod koji čini ovu državu“.

Mogući protesti u svim gradovima

Petković kaže da bi moglo da dođe do organizovanja protesta protiv kopanja litijuma u svim gradovima Srbije, kao što je bilo tokom proleća.

„Videćemo kako se bude razvijala situacija. Plan je da se organizuju protesti u više gradovima istovremeno, ali otom potom. U ovom trenutku nam je najvažnija sednica Skupštine Loznice koja je zakazana za četvrtak. Na dnevnom redu biće prostorni plan za projekat ‘Jadar’. Njima 23. oktobra ističe 90 dana, što znači da ulaze u privremenu upravu i moraju da raspišu izbore ako ne održe sednicu do 23. oktobra. Oni jednostavno moraju da usvoje Prostorni plan i da ga implementiraju da bi projekat mogao dalje da se razvija“.

Na pitanje kakav odgovor na protest očekuje od strane vlasti, Petković je kazao da nije isključeno privođenje aktivista na informativne razgovore.

„Ne znam šta da očekujem. Ne znam za koju će se taktiku odlučiti, da li će da vrše pritisak ili da nas ignorišu. Bliži sam tome da će da nas privode na informativne razgovore pre blokada, kako bi zastrašili narod i pokolebali ga da nam se pridruže. Ipak poručio bih ljudima da ne treba da se plaše, jer ako nas je dovoljno na ulici oni nemaju rešenje za to“, navodi on.

Ljiljana Bralović Protest protiv rudarenja litijuma Foto:FoNet/Milica Vučković

I predstavnica Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) Ljiljana Bralović ističe da ekološka udruženja nisu očekivala da će zakon protiv kopanja litijuma u Srbiji biti usvojen, ali dodaje da je svrha bila da informacije o projektu „Jadar“ stignu do građana.

„Tri dana su predstavnici vlasti očajnički branili interese jedne strane kompanije i pokušavali da nas ubede da postoji ekološko rudarenje. To što zakon nije usvojen ne znači da je bilo šta izgubljeno. Borba će biti nastavljena protestima i blokadama kao što je to bio slučaj i pre nekoliko godina, jer firia neće odustati, kao ni oni koji su korumpirani i potplaćeni“, ističe Bralović.

BONUS VIDEO: Protivnici iskopavanja litijuma ponovo na ulici: Kako to može preokrenuti stvar u njihovu korist?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare