Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Nekoliko desetina meštana naselja Prelići i pojedinih delova Atenice, prigradskog naselja kod Čačka, blokirali su danas transfer stanicu na nekadašnjoj deponiji zbog smeća koje se poslednjih meseci odlaže na njoj. Blokada je počela u 12 sati, a okupljeni najavljuju da će tu ostati dok grad Čačak ne nađe neko rešenje za njihov problem.

Otkako je izbio požar u deponiji “Duboko“ kompletan otpad iz Čačka dopreman je na transfer stanicu, a tek jedan deo odvožen je u deponije u drugim gradovima, sa kojima je „JKP „Komunalac“ postiglo sporazum.

Pročitajte još:

Goran Vasović iz Kulinovačkog polja kaže za Nova.rs da problem datira već pet , šest meseci kada se zapalila deponija „Duboko“.

„Ovde se lageruje smeće u naselju Prelići. Trenutno je 10.000 tona otpada koji svakodnevno doteravaju, a vrlo male količine odvoze“, navodi naš sagovornik. On je precizirao da se dotera oko 150, a istera svega 20 do 30 tona.

„Mi tokom čitavog leta imamo problem, sve do danas. Kada izađemo napolje nema kiseonika, a smeće se nalazi od 50 do 200 metara od kuća“, kaže on.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Prema njegovim rečima, đubre je istovareno na livadu bez ikakvih zaštita i bilo čega što bi umanjilo smrad.

„To je rečima neopisivo, život je postao nepodnošljiv. Mi smo se već dva puta okupljali ovde kako bismo ih upozorili, da dođu do rešenja, oni su nešto obećavali, pokušavali…Mi smo danas definitivno krenuli u dvadesetčetvoročasovnu blokadu dok bude bilo potrebe“, zaključio je on u izjavi za naš portal.

Dragan Bisenić iz GG „Čačak je naš “ kaže za naš portal da je ovo ekološka katastrofa.

„Mi dajemo punu podršku meštanima. Niko se do sada nije drznuo da napravi divlju deponiju od 10.000 tona smeća ljudima ispod prozora. To je ogroman bezobrazluk od strane lokalne vlasti koja je došla na tu ideju. Ovde se ugrožava zdravlje više hiljada stanovnika koji žive u tom kraju“, kaže sagovornik Nove.
On podseća da je deponija rekultivisana i bila potpuno zatvorena. To je bio spas za meštane, dodaje Bisenić.

„Sada su dobili 10.000 tona smeća na livadi koja je potpuno neobezbeđena. Niti postoji ograda, niti postoji folija, a mi smo godiinama upozoravali na to. Dakle, mi smo upozoravali gradske čelnike, ali oni nisu shvatali ozbiljno. Verovatno smatraju da su žitelji anestezirani i da će prihvatiti taj način odlaganja otpada“, zaključio je Bisenić za Nova.rs., dodajući da se vlast prevarila u tome.

„Požar koji je izbio na telu deponije „Duboko“ 5. maja ove godine prouzrokovao je značajne probleme u odlaganju otpada za sve lokalne samouprave osnivače ovog regionalnog sistema, uključujući i Grad Čačak. Čačak je grad sa najvećim osnivačkim kapitalom u ovom sistemu, najvećom teritorijom, a samim tim i najvećom količinom komunalnog otpada koju generišu njegovi građani“, kaže gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Odmah nakon izbijanja požara, rukovodstvo Grada Čačka u saradnji sa JKP „Komunalac“, intenzivno je radilo na pronalaženju alternativnih rešenja za odlaganje otpada. Otpad je privremeno odvožen na deponije u Kraljevu, Kniću, Kragujevcu, a trenutno se odvozi u Jagodinu, naveo je on.

Do sada je na ovim deponijama odloženo 7.200 tona otpada, dok se na Transfer stanici trenutno nalazi oko 6.400 tona. Grad Čačak dnevno generiše oko 125 tona komunalnog otpada, dok se trenutno odvozi 200 tona na dnevnom nivou, kaže. dodajući da se radi na tome da količina koja se odvozi bude dodatno povećana.

„Prostor Transfer stanice i katastarske parcele u neposrednoj blizini obuhvaćene su Planom detaljne regulacije lokacije Prelići i kao takve su predviđene za korišćenje u slučaju akcidentnih situacija na nivou grada, u kojima se javlja potreba privremenog odlaganja otpada. Grad Čačak je rekultivisao nesanitarnu deponiju Prelići, na prostoru od oko 12 hektara i taj deo se ne koristi za ove namene“, istakao je gradonačelnik.

Rukovodstva Grada i JKP „Komunalac“ nastoje da se od naredne nedelje značajno uveća količina otpada koja se odvozi u toku dana. U pregovorima smo sa deponijama u neposrednoj okolini kako bismo postigli još veće kapacitete za odlaganje otpada. Ubrzaćemo proces odvoza i smanjenja nagomilanog otpada, čime ćemo značajno popraviti trenutno stanje, naglasio je.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Pozivamo građane na strpljenje i saradnju tokom ovih aktivnosti. Naredni sastanak sa građanima zakazan je za ponedeljak, 7. oktobar. Verujemo da ćemo samo zajedničkim naporima obezbediti čistiju i zdraviju sredinu za sve nas i prevazići situaciju u kojoj se trenutno nalazimo“, zaključio je Todorović.

Bonus video: Miloš Bešić: Protesti ne jenjavaju iako vlast ima medijsku nadmoć

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare