Protest protiv Rio Tinta večeras u Prijepolju Foto:Privatna arhiva

Prijepoljci če večeras od 18 časova krenuti u protesnu vožnju pod sloganom „Nećete kopati“, kojom će izraziti protivljenje rudarenju u Srbiji i poslati poruku da Rio Tinto i sve druge kompanije sa tom namerom, treba da zaustave sve istražne radnje i napuste Srbiju.

Organizatori vožnje, za Nova.rs kažu da su se odlučili na protesnu vožnju a ne na skup, jer poučeni iskustvima iz 2021. žele da izbegnu sve neprijatnosti, napade i maltretiranja od strane onih koji zastupaju drugačije mišljenje, kojih je tada bilo a ima ih i danas.

„Tada su nam slali batinaše, lažne svatovi i mnogo toga su radili, kako bi nas sprečili da protestujemo. Sada smo se, pre svega zbog bezbednosti učesnika, odlučili na ovaj vid protesta. Krenućemo od manastira i džamije, čime želimo da istaknemo jedinstvo dva naroda koji žive u jednom gradu i u istoj zemlji. Današnji praznik „Preobraženje Gospodnje“ takođe nosi simboliku kao praznik porodice i zajedništva. Mi smo deo Srbije i ne želimo Rio Tinto, jer smo svi ugroženi, posredno ili neposredno, niko ni nama ni bilo kome ne garantuje da rudnik neće biti i u našem ili bilo kom drugom gradu“, rekli su nam organizatori.

Protest protiv Rio Tinta večeras u Prijepolju Foto:Privatna arhiva

Protesna vožnja protiv kopanja litijuma „Nećete kopati“, u 18 časova krenuće od manastira Mileševa i džamije Hisardžik, dalje kroz grad i prigradska naselja pa do Doma kulture, gde će se i završiti. Organizatori pozivaju sve građane, bez obzira na političku pripadnost, da se uključe u protesnu vožnju, kako bi svi zajedno pokazali savest i jasno svima stavili do znanja da su zdravlje i život ispred svega i da sa rudarenjem, koje uništava prirodu i remeti njenu ravnotežu, to nije moguće.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare