Na prepunom trgu kod Robne kuće u Kragujevcu sinoć je održan građanski protest na kome je poručeno da se neće dozvoliti kopanje litijuma u Srbiji i data podrška građanima Jadra koji su na "prvoj liniji odbrane" zemlje.

Skup je počeo himnom „Bože pravde“, a okupljenim građanima su se obratili ekološki aktivisti Ljiljana Bralović iz SEOS i Ivan Milosavljević Buki iz pokreta „Mlavska vojska“ iz Petrovca na Mlavi.

„Ono što sada pokušavamo da sprečimo da se desi u Jadru, Rekovcu, Levču,Dobrinji, Pranjanima, u Jagodini, već se uveliko dešava u istočnoj Srbiji. Kineska kompanija Ziđin je pre šest godina postala vlasnik i života i smrti u tom delu Srbije“, rekao je Milosavljević.

Prema njegovim rečima tri regiona u istočnoj Srbiji su „izgubljena“, jer svaki četvrti stanovnik Bora boluje od neke vrste karcinoma, u Majdanpeku je ista situacija…

PROČITAJTE JOŠ

Milosavljević je rekao da aktuelni režim prodaje Srbiju „komad po komad“.

„U Homoljskim planinama na Crnom vrhu kanadska kompanija lešinari, to se radi 20 godina, sa 1.500 bušotina je izbušeno Homolje, sve uz dozvolu vlasti“, kazao je Milosavljević.

Upozorio je da su tamo zatrovali vodu i izvore, a lokalne vlasti u opštini Žagubica daju kanadskoj kompaniji još i pijaću vodu, dok je polovina tamošnjih sela žedna jer nema vodu za piće.

Milosavljević je rekao da svakoga dana pet do deset cisterni, stotina kubika vode, odlazi kompaniji, što je kršenje zakona, jer pijaća voda pripada samo građanima Srbije.

Protest protiv Rio Tinta u Kragujevcu Foto: N1

To se radi dok polovina sela u opštini Žagubica nema vodu za piće.

Milosavljević je poručio da aktivisti u tom kraju danonoćno stražare i uspevaju da oteraju one koji uzimaju vodu.

„Tamo nas je u svakom trenutku četvoro, znači toliko ljudi može da zaustavi kompanije koje nameravaju da nam preoru zemlju. Okupite se po četvoro svuda, ne dajte da zabodu svoje sonde, ne dajte da buše, ne dajte da vam kradu vodu“, poručio je Milosavljević.

Pozvao je građane da kada iz Jadra budu pozvali u Beograd 10. avgusta u 19 časova na Terazijama, da se odazovu i budu “ kao jedan, i levi, i desni, i žuti , i plavi, zvezdaši, partizanovci“ , da ne daju Srbiju i bore se do pobede.

Ljiljana Bralović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije je poručila da će sa kopanjem litijuma Srbija da postane „trovačnica“ koja nije potrebna ni njenim građanima, a kamoli Evropskoj uniji.

Kazala je da građane danas truju i sa pojedinih medija porukama kako je jalovina posle litujuma humus.

Bralović je rekla da iz vlasti govore kako će angažovati strance da vode računa da sve bude kako treba i napomenula da se pozivaju na studiju koja bi trebalo da nas ubedi da ćemo da se „rasipamo zlatom“, voziti se letećim taksijima,da nećemo znati šta ćemo sa novcem…

Prema njenim rečima, „Biblija i Kuran“ borbe protiv Rio Tinta je studija naših naučnika, SANU, u kojoj piše da bi u slučaju dolaska Rio Tinta mreža života bila prekinuta.

„Niko na Jadru neće kopati, ni Rio Tinto, ni Kinezi, ni Rusi, ni Nemci, ni Englezi…Nemoj slučajno da nekom padne napamet“, rekla je Bralović.

Naglasila je da je narod najveće oružje, a da vlastodršci imaju plan da nas posvađaju.

„Ne dajte da nas svađaju. Kada dođe sudnji čas da stanemo oči u oči sa neprijateljem, neću pitati čija ruka drži moju ruku, ko mi čuva leđa. Svi moramo biti zajedno, moji Šumadinci, moramo se boriti, pobeda je pred nama“, poručila je u Kragujevcu Bralović.

BONUS VIDEO Protest protiv iskopavanja litijuma u Novom Sadu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare