Foto: Nova.rs

Prva opština Zlatiborskog okruga koja je ovog leta najavila „ustanak“ protiv rudarenja litijuma u Srbiji je opština Kosjerić. Meštani varoši na Skrapežu, kako su i ranije poručivali, neće dozvoliti da im Rio Tinto rovari po dedovini i zagadi zemlju, vodu i vazduh. Protest građana održaće se večeras u 19 časova. a na protestu će, kako kažu organizatori, govoriti stručne i poznate ličnosti.

Narodni pokret Kosjerića, u nameri da se i iz ove opštine čuje glas naroda, organizovao je narodni protest, kako bi iz ovog mesta poručili Rio Tintu da na njihovoj zemlji nema mesta za njih i njihovu nameru da iz srpske zemlje vade litijum.

„Vraćanje projekta Jadar, je za nas inicijalna kapisla koja je probudila bunt koji nam nedozvoljava da sedimo skrštenih ruku. Ne želimo rudarenja ni u Kosjeriću ni u Srbiji jer smo svesni svih štetnih posledica eksploatacije litijuma i bora. Ta svest se probudila u narodu i mi sa njima krećemo u zajedničku borbu. Okupiće se Kosjerci i iznećemo zajednički stav da je Kosjerić protiv svega toga i da je uz svoj narod a ta podrška je i za celu Srbiju“, kažu za Nova.rs organizatori protesta.

Protest protiv iskopavanja litijuma večeras u Kosjeriću, ustaje i Zlatiborski okrug
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Još kažu da snagu vide u građanima, narodu uopšte i da im nikakva politička podrška ili bilo kakvo političko opredeljenje nije potrebno da bi ih usmeravalo, jer su svesni koji smer žele i šta brane. Kosjerci i Požežani su već 2021. izneli svoj stav da će zivotima braniti svoju dedovinu i da će se svim sredstvima boriti protiv onih koji se usude da kroče na nju. Tako su uspeli da zaustave istraživanja rude na ovoj teritoriji.

PROČITAJTE JOŠ

„Svi smo se sjedinili kao jedan i idemo odlučno ka cilju da odbranimo Srbiju od litijuma. To je jedini način da sačuvamo svoju zemlju, vodu, vazduh, grobove svojih predaka i budućih pokoljenja, jedini način da se odbranimo od ove pošasti. Verujemo u svest svakog pojedinca, verujemo u ljude, u narod. Nismo nikog pozivali da nas podrže, svi oni koji dođu znaćemo da su nepokolebljivi i da istinski veruju da izbor ne postoji, to je snaga naroda, iskrena i nezaustavljiva. Važno je da je narod svestan problema a sama želja će ih dovesti na svako mesto gde se brani ono najsvetije“, dodaju organizatori.

Na protestu će, koji je u centralnom delu Kosjerića zakazan večeras za 19 časova, kako saznajemo, govoriti stručni i uvaženi ljudi, profesori i javne ličnosti, a njihova imena, opet zbog primarnog cilja, organizatori nisu želeli da otkriju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare