Protest prosvetnih radnika ispred Vlade Srbije Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Beograd stupiće u ponedeljak, 16. septembra u jednodnevni štrajk upozorenja, pa neće držati nastavu, a u 12 časova održaće protest u parku Manjež, prekoputa Ministarstva prosvete, saopštili su iz sindikata. Protestu će prisustvovati sva četiri reprezentativna sindikata.

Kako se navodi u saopštenju, Vlada Srbije iz dana u dan gura probleme prosvetnih radnika pod tepih, nadajući se da će „jedan, pa još jedan, pa još jedan razgovor dovesti do razvodnjavanja problema i zaborava, uveravajući prosvetnog radnika da je dobio i više nego što je zaslužio“.

PROČITAJTE JOŠ

Dalje, prosvetni radnici navode da Vlada skoro godinu dana odbija da realizuje potpisani Protokol, da izmeni Krivični zakonik i druga akta, „pokazujući ne samo nepoštovanje rada, truda i zalaganja prosvetnog radnika, nego i sopstvene reči“.

Kao svoje zahteve, prosvetni radnici navode poštovanje potpisanog Protokola, da povećanje plata bude procentualno jednako za sve zaposlene u školama, da se izmenama Krivičnog zakonika spreče sve češći slučajevi nasilja u školama. Kako kažu za kraj, zahtevaju od Vlade da „ispoštuje svoju reč“.

BONUS VIDEO U ponedeljak bez nastave u Nišu: Prosvetni radnici izlaze i na protest

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare