Protest prosvetnih radnika Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Reprezentativni prosvetni sindikati koji od početka školske godine organizuju drugi po redu protest u sredu 2. oktobra, uputili su važnu poruku roditeljima đaka i dece koja idu u vrtiće. Oni su ih zamolili da tog 2. oktobra ne šalju svoje mališane u škole i predškolske ustanove.

Reprezentativni prosvetni sindikati u sredu 2. oktobra stupaju u jednodnevni štrajk, zbog čega su uputili otvoreno pismo roditeljima đaka i dece koja idu u vrtiće i zamolili ih da tog dana ne šalju mališane u škole i vrtiće.

Njihovo pismo prenosimo u celosti.

„Poštovani roditelji, obraćamo Vam se povodom štrajka zakazanog od strane reprezentativnih sindikata zaposlenih u prosveti i tražimo vašu pomoć i podršku.

Obrazovni procesi u školama i predškolskim ustanovama su na nikad nižim pozicijama. Sve je manje profesora, učitelja, pomoćnih radnika i stručnih lica koji bi trebalo da rade sa vašom decom. Кao odgovorni ljudi morali smo da zaustavimo sistem koji obmanjuje sve vas tvrdeći da je u školama i predškolskim ustanovama sve ‘u redu’.

PROČITAJTE JOŠ:

Zbog loših uslova rada, zarada koje su ispod proseka i ugrožene bezbednosti dece i zaposlenih, pozvali smo sve u školama i predškolskim ustanovama na obustavu rada.

U sistemu koji postoji, a na kome nadležni insistiraju negujući kod vas, roditelja, iluzije da je sve u redu nema nam drugog načina nego da zatvorimo škole i predškolske ustanove u sredu 02. oktobra.

Pozivamo vas da nam se pridružite i pre svega razumete naše razloge.

Protest prosvetnih radnika Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Molimo vas da tog 02. 10. decu ne pošaljete u škole i predškolske ustanove. Borba za bolje škole i predškolske ustanove u Srbiji je na vama i nama. Vlada Republike Srbije odavno ne razume potrebe vaše dece, a ni nas, zaposlenih.

Jedino zajedno možemo škole i predškolske ustanove učiniti mestom gde će vaša deca biti sigurna i obrazovana onako kako treba da budu – pripremljeni za sutrašnje izazove. Ako mi ne smognemo snage da se suprotstavimo sunovratu danas, sutra neće biti ikoga ko će sa decom u školi i predškolskim ustanovama raditi.

Zato, pomozite nam. Ne šaljite decu u školu i predškolske ustanove na dan kada mi štrajkujemo. Podržite nas zbog budućnosti naše dece“, navodi se u pismu.

Inače, predstavnici reprezentativnih prosvetnih sindikata održaće sutra u 12 časova konferenciju za štampu ispred zgrade Vlade Srbije.

Ističu da će na na konferenciji govoriti o najavi protestnog skupa zaposlenih u prosveti pod nazivom „Opet ste nas prevarili“, a već u 13 časova imaju sastanak sa predstavnicima Vlade.

BONUS VIDEO: Protest vaspitača završen

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare