Reprezentativni prosvetni sindikati odnosno njihovi predstavnici održali su danas u 13 časova sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije. Kako Nova.rs saznaje, do dogovora nije došlo jer Vlada ne odustaje od ponuđenih 12 odsto povećanja plata nastavnom osoblju, a nenastavnom osam. Prosvetari su pozvali na sutrašnji protest u 12 časova.

Predstavnici reprezentativnih prosvetnih sindikata – Sindikat obrazovanja Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije, održali su danas sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije, povodom njihovih zahteva o povećanju plata zaposlenima u prosveti.

Nažalost, kako za Nova.rs kaže predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost Srđan Slović, dogovor nije postignut jer Vlada ne odustaje od ponuđenih 12 odsto povećanja plata nastavnom osoblju.

PROČITAJTE JOŠ:

„Vlada je gluva na naše argumente da su svuda u okruženju plate nastavnika veće nego u Srbiji, čak i u zemljama koje nemaju veći i brže rastući BDP.Jedini naš način da dođemo do tog cilja je da naši članovi sprovedu odluke do kraja i sutra da protekne štrajk u najboljem redu. Projekcije su će sutra veliki broj zaposlenih u prosveti obustaviti nastavu, kao i da će veliki broj kolega iz unutrašnjosti Srbije doći na protest u Beograd. Svakako, pregovori s predstavnicima Vlade će se nastaviti, ali još nije preciziran datum sledećeg sastanka, tako da mi nastavljamo s našim planom“, rekao je Slović.

U saopštenju koje su sindikati dostavili redakciji Nova.rs navodi se, između ostalog, da prosvetni radnici ne pristaju na podele među zaposlenima u prosveti.

Foto: Privatna arhiva

„Nakon današnjeg sastanka očigledno je da država neće ispoštovati potpisani obavezujući Protokol i da opet nema novca za povećanje zarada zaposlenih u ovoj kalendarskoj godini, kao i da neće biti pregovora o o korekciji koeficijenata“, piše u saopštenju.

Podsetimo, Vlada ne odustaje od ponuđenih 12 odsto povećanja plata nastavnom osoblju, dok prosvetari ne odustaju od zahteva da se plate nastavnika izjednače sa državnim prosekom, kao i da povećanje bude jednako za sve u prosveti.

Država je najavila da će nastavnom osoblju od 1. januara 2025. godine plate biti uvećane za 12 odsto, dok će ostali zaposleni dobiti povećanje od 8 odsto.

„Opet ste nas prevarili“

Uz protest u Beogradu, čiji početak je najavljen za 11 časova ispred zgrade Skupštine Srbje, s obraćanjem u 12 i šetnjom do zgrade Vlade Srbije, za sutra je najavljen i celodnevni štrajk u školama širom Srbije.

Rečeno je da će protest početi ispred Skupštine Srbije jer je sadašanja predsednica parlamenta Ana Bnabić, dok je, bila premijerka, (pre 343 dana) potpisala sa reprezentivnim prosvetnim sindikatima „obavezujući“ dogovor o poboljšanju njihovog materijalnog položaja.

Šetnja do zgrade Vlade Srbije biće organizvoana kako bi aktuelnog premijera podsetili na neipunjena obećenja, najavili su prosvetari, te dodali da će im parola na protestu biti „Opet ste nas prevarili“.

Izrazili su očekivanje da će sutrašjni štrajk u školama biti masovniji nego 16 septembra kada su, iz istih razloga, organizovali protest u Beogradu i obustavu rada u obrazovnim ustanovama širom Srbije.

Najavili su da će sutra u štrajku biti i predškolske ustanove i vrtići, te objasnili da im je ostavljeno da sami odluče kako će to uraditi.

BONUS VIDEO: Direktor: Moguće sankcije prosvetara, zavisi od Ministarstva, sindikat kaže – ljudi u strahu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare