"Izvesno je da će apsolutno doći do obustave rada u školama u odgovarajućim intervalima. Ne na samom početku školske godine, ali svakako pre donošenja budžeta zato što nemamo nikakvih zvaničnih informacija o realizaciji dogovora iz protokola Vlade, a posebno oko povećanja plate prosventim radnicima, o čemu smo prričali", kaže u izjavi za Nova.rs predstavnica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbija Mirjana Gašić.

Predstavnica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbija Mirjana Gašić navodi za Nova.rs da su članovi Glavnog odbora ovog sindikata juče održali sastanak, na kom su se jednoglasno složili da je obustava rada izvesna, s obzirom na nečinjenje Vlade Srbije o gorućim pitanjima prosvetara.

„Negde na vidiku stoji to da bi možda do kraja avgusta trebalo da bude organizovan jedan sastanak, ali samo u vezi sa zakonima koji su u izradi, a da mi nismo konultovani. Mi smo samo pozvani da pošaljemo predloge, ali do sada nismo videli u kojoj meri su usvojeni. Taj sastanak je zakazan za petak i tada ćemo na sastanku sa predstavnicima Vlade usaglašavati stavove. Ipak, o povećanju plate nema ni reči. Do nas dolaze informacije da će biti povećanje penzionerima, zatim Vojsci… Po našoj računici, između 23,5 i 25 odsto bi trebalo povećati platu prosvetnim radnicima kako bi se postigao sporazum koji je potpisala ministarka Đukić Dejanović“, objašnjava Gašić.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodaje da će u ponedeljak 2. septembra, kada zvanično počinje nova školska godina, svi reprezentativni sindikati održati zajedničku konferenciju za štampu na kojoj će biti saopšteni naredni koraci i postupci, između ostalog i protesti.

„Ako se nekim čudom desi da nam do petka Vlada i Ministarstvo finansija daju zadovoljavajuću ponudu, onda ćemo drugačije postupati. Dakle, rok je do petka, pre nego što počne školska godina. Mi nismo za beli štrajk jer smatramo da nijedan potez koji mi povučemo ne sme ići na štetu đacima i roditeljima“.

Dodaje da se ni o pitanju bolje bezbednosti prosvetnih radnika u školama ništa nije uradilo.

Foto: Privatna arhiva

„Mi i dalje ulazimo u nebezbednu školu. U najavi na jesen je izmena Krivičnog zakonika, ali je u međuvremenu Vlada promenila nekih šezdesetak stvari, a nasilje u prosveti nije. Ne vidimo da se nešto mnogo promenilo, osim toga da je tekst Nacrta spreman i da treba da uđe na jesen u skupštinsku proceduru. Prema tome, sve je na njima“, ističe ona.

Podsetimo, članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) najavili su da će njihovi članovi od 2. septembra stupiti u beli štrajk koji će sprovoditi tako što do 11. oktobra neće upisivati ocene u elektronski dnevnik.

BONUS VIDEO: Škola samo što nije, a prosvetari bez promene statusa: Kako će se tretirati napad na nastavnika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare