Protest prosvetnih radnika ispred Skupštine Srbije Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Kragujevca (USPRK) su danas u podne, sa Đačkog trga, upozorili da Vlada Srbije nije ispunila obećanja za veću bezbednost đaka i bolji materijalni položaj prosvetnih radnika.

„Vlada Srbije i Ministarstvo prosvete, od svega obećanog, nisu uradili apsolutno ništa“, navodi se u otvorenom pismu USPRK.

Podsetili su da su bile obećane izmene Krivičnog zakona kojim će se bezbednost u školama značajno povećati i da će biti popravljen materijalni položaj prosvetnih radnika.

Kako se ističe, „po ko zna koji put se obećava kako će se nacrt tih izmena naći na javnoj raspravi do kraja godine“.

„Ovo obećanje smo dobili od onih istih koji su potpisali Protokol o rastu zarada na početku prošle školske godine i koji sada kažu kako imaju objektivnih teškoća da sprovedu potpisano obećanje. Da bi poštovali svoju reč, neophodan im je čarobni štapić, koji nažalost nemaju“, navode iz USPRK.

Dodali su da su prosvetni radnici i njihovi učenici, te sigurnost i stabilnost čitavog sistema povereni, „nesolidnim ljudima, osobama bez ličnog integriteta“, koji, kako su ukazali, „svoju reč i potpis ne poštuju, a na žalost postali su ministri“.

Od resorne ministarke, kako su naveli „nisu dobili ništa“.

Smatraju da „od realnog sagledavanja problema i njegovog rešavanja nema ništa“.

„Mislimo da je krajnje vreme da zbijemo redove i zajedničkim naporom stvari vratimo i postavimo na svoje mesto. Vratite školu nama i đacima!“ zaključili su.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar