Foto: Nemanja Jovanović/ Nova.rs

Na tezgama "Zelenog venca" hit prvog radnog dana su jagode, a kupci su rešili da dopešače do jedne od najstarijih beogradskih pijaca i zbog svežeg sira, paradajza, voća i - prilike da izbegnu redove u samoposlugama. Iako na popularnom "Zelenjaku" nema folija oko tezgi, prodavci i kupci opremljeni su maskama i rukavicama, a držanje distance i izbegavanje kontakta se, kako svi potvrđuju, već podrazumeva.

Kristina je napunila torbu mladim lukom, rotkvicama, paradajzom i drugim korisnim povrćem ali je na pijacu „Zeleni venac“, kako priznaje, došla zato što su se i ona i ćerka uželele – jagoda.

Kristina Foto: Nemanja Jovanović/ Nova.rs

„Nakupovali smo se svega još pre praznika, još trošimo zalihe. Čini mi se da su cene nešto više nego ranije, ali imam razumevanja, i prodavci treba nešto da zarade“, kaže i ocenjuje da je ponuda skromnija nego kada su „normalne prilike“, ali i da je „Zelenjak“ sasvim dobro snabdeven.

Foto: Nemanja Jovanović/ Nova.rs

„Pronašao sam dobru slaninu i stari kozji sir, ali ne i pirotski kačkavalj, kažu da stiže“, dodaje Slobodan. On takođe misli da je razlog za nešto skromniju ponudu na tezgama činjenica da je ovo i prodavcima prvi radni dan još od zatvaranja pijaca.

„Ljudi nisu ni poručivali robu kad nisu znali kada će moći da se proda, mislim da će svaki dan biti sve više proizvoda na tezgama“, uveren je Slobodan.

Slobodan Foto: Nemanja Jovanović/ Nova.rs

Beogradske pijace su, inače, zatvorene prvog aprila, a u međuvremenu je istoimeno javno-komunalno preduzeće objavilo kontakt informacije poljoprivrednih proizvođača-zakupaca, kako bi građani mogli da poruče željene proizvode na kućnu adresu.

Sve beogradske pijace, osim „Palilulske“ i „Starog Merkatora“ koje se otvaraju u ponedeljak, proradile su danas i ubuduće će raditi od 07 do 15h časova.

Danas, jedan od tih zakupaca, Milutin, zabrinuto sedi za svojom tezgom i gleda u naslagane džakove krompira.

Milutin Foto: Nemanja Jovanović/ Nova.rs

„Dobro je što su proradile pijace, ali nema puno naroda“, odmahuje glavom čekajući kupce.
Na naše pitanje koliki je gubitak pretrpeo dok je čekao da ponovo dotera krompir na prodaju, odgovara da ne može ni da izračuna.

„Mnogo smo izgubili svi mi koji smo prodavali na otvorenom. Nama su zabranili, a samoposlugama, marketima su dozvolili da rade“, ljuti se Milutin, a najviše zbog toga što će krompir biti dobar možda još mesec dana a onda je i on -„gotov“.

Bilja Foto: Nemanja Jovanović/ Nova.rs

Malo dalje od Milutina za tezgom stoji Bilja, koja prodaje domaće slatko ali i „zimnicu“ koja se jede i traži bez obzira na sezonu.

„Samo kad smo se vratili da prodajemo, valjda će biti bolje. Danas su ljudi više došli da vide šta ima nego da kupuju, a prodavci pre svega da dezinfikuju i srede tezge“, objašnjava dok nam pokazuje da, uz masku i rukavice koje nosi ima i asepsol kao i domaću šljivovicu, „za čišćenje, ako zatreba“.

Svi prodavci i kupci koje smo videli na pijaci „Zeleni venac“ imali su maske i rukavice, i pazili su da se ne približavaju jedni drugima, a povrće i voće u kesu stavlja ili prodavac ili kupac, nema dodavanja.

Foto: Nemanja Jovanović/ Nova.rsBojan, jedini kupac koji je došao bez maske i rukavica, kaže da se uzda u to da se neće zaraziti pošto je pijaca na otvorenom. On čak nije ni redovan posetilac pijaca ali kaže da je došao „jer je otvoreno, pa hajde da prošeta“.

Anđelka je, ipak, ozbiljnija kada je reč o merama zaštite, a kupila je od svega pomalo, „samo da je zdravo i sveže“.

Anđelka Foto: Nemanja Jovanović/ Nova.rs

„Paze prodavci, a pazim i ja sama.  Na pijaci je svakako bolje pošto ima mesta, ne stiskate se kao u prodavnici, i ne čekate u dugačkom redu dok neko kupuje pre vas. Da vidimo kako će dalje da ide, nadamo se najboljem“, poručuje Anđelka.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar