građanski protest u Mladenovcu protiv planiranih geoloških istraživanja i eksplotacije litijuma na teritoriji Srbije Foto:Marko Dragoslavić/ FoNet

Inicijativa ProGlas saopštila je danas da podržava zahtev stanovnika Gornjih Nedeljica, podržan na masovnim demonstracijama u velikom broju gradova, za zabranu geoloških istraživanja i iskopavanja litijuma i bora na teritoriji Srbije.

Imajući u vidu ogromno uznemirenje javnosti, duboke društvene podele i nepoverenje, odsustvo adekvatnog institucionalnog okvira, kao i društvenu i političku krizu nastalu tim povodom, ProGlas veruje da je u postojećim okolnostima to najbolje i najcelishodnije rešenje.

Ta inicijativa je poručila da je spremna da stanovnicima Gornjih Nedeljica, ali i svim drugima koji su zainteresovani za pronalaženje adekvatnog izlaza iz postojeće situacije stavi na raspolaganje svoje stručne kapacitete i da ponudi pravna rešenja kojima bi se mogla prevazići kriza.

Vlast ima ključnu odgovornost za izazivanje ove krize i za društvenu polarizaciju, zbog čega je neophodno da usvoji zahtev izražen na protestima širom Srbije, ocenio je ProGlas.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare