Profesorka u penziji Fakulteta političkih nauka (FPN) Jelena Đorđević rekla je da joj se 2014. godine jedan student lično požalio da je njegova koleginica imala vrlo neprijatnu situaciju sa profesorom te ustanove Slavišom Orlovićem, te kako je ta devojka od reči do reči u pisanoj formi kasnije objasnila šta se desilo.

Podsetimo, Slaviša Orlović je danas izglasan za dekana na ponovljenom glasanju, kako je za N1 nezavnično potvrdila jedna od članica Saveta FPN.

Ranije danas je aktuelni dekan FPN Dragan Simić rekao da Orlović nije izglasan. Prema njemu, od 27 koliko je ukupan kvorum, 13 je glasalo za izbor Orlovića i predlog nije prošao, rekao je aktuelni dekan FPN Dragan Simić, prenosi N1.

Đorđević je, gostujući na N1, rekla da je Orlović kandidat koga podržava vlast.

„Ne čudi me šta se dogodilo, jer naša vlast ne može da pusti da ni na jednom mestu kandidat koga ona podržava ne pobedi. Spremni su da učine bilo šta, čak i kada je prema Statutu dokazano da Slaviša Orlović nije dobio dovoljan broj glasova, oni su spremni da ponove izbore kako bi on pobedio“, rekla je ona.

Zvaničnog saopštenja nema jer, prema njenom mišljenju, ovde je reč o „muvanju“ i „stidu“.

Kada je reč o optužbama za seksualno uznemiravanje iz 2014. godine, Đorđević kaže da je sve počelo tako što se njoj požalio jedan student da je njegova koleginica doživela veliku neprijatnost i pitao je šta da radi.

„Predlog je bio da se obrati dekanu. Devojka se žalila i u pisanoj formi od reči do reči objasnila situaciju u kojoj se našla. Svi smo taj papir imali. Dekan je reagovao tako što Slaviša Orlović nije bio na disciplinskoj komisiji, ali je dao ostavku (na mesto prodekana). Crno na belo stoji da je ta devojka opisala šta se njoj desilo, ali ne znam gde je ta prijava nestala“, rekla je.

Vlasti nije lako da nađe mnogo kandidata na FPN jer, kaže ona, tamo rade ljudi koji imaju kritičko mišljenje.

„Njega su našli i uverena sam da će posle raznoraznog muvanja Orlović biti izglasan“, kazala je ona.

Studenti su Savetu FPN dali tri dana i ako Orlović bude i zvanično izabran, oni će blokirati fakultet.

„Nakon završetka sednice Saveta, članovi Saveta nisu hteli da kažu studentima zvaničnu odluku. Jedna članica Saveta rekla je da je ipak Slaviša Orlović izglasan za dekana i ta odluka je protivpravna s obzirom na to da je prekršen statut fakulteta. Studenti će, ukoliko se ova odluka potvrdi, stupati u blokadu celog fakulteta. Pozivamo naučno nastavni kadar da nam se pridruži u ovoj blokadi“, rekla je studentnkinja FPN Emilija Milenković agenciji Beta.

Đorđević smatra da ceo Beogradski univerzitet treba da reaguje, jer ovo je jasno kršenje svih pravila i logike, a reč je o odbrani autonomije koja se teško brani.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare