Milana Lazić (36), bivša studentkinja Fakulteta političkih nauka, 2009. godine je, kako priča za Nova.rs, doživela niz neprijatnosti i seksualno uznemiravanje, koje je trajalo mesecima, od strane profesora Slaviše Orlovića. On je uprkos protestu studenata i ostavkama čak šest članova Saveta FPN, danas ipak imenovan za novog dekana.

Ova mlada žena ohrabrena je da govori javno, usled brojnih ispovesti devojaka, koje su se u poslednjih nekoliko dana oglasile, uglavnom anonimno, u medijima i na društvenim mrežama, ali i sa ciljem da pravda bude zadovoljena i da nekome ko, kako tvrdi, godinama seksualno uznemirava studentkinje, ne bude dozvoljeno da vodi, ne ovaj, nego bilo koji fakultet.

Milana Lazić Foto: Privatna arhiva

“Moje iskustvo desilo se 2009. Bila sam druga godina fakulteta i jednom prilikom sam na mejl poslala molbu profesoru Orloviću, sa pitanjem mogu li da izađem na ispit, koji mi je on predavao, u predispitnom roku. Odgovorio mi je tako što mi je dao svoj kontakt telefon i rekao da mu se javim na mobilni i da dođem na konsultacije u kabinet. Tako je počelo…” seća se Milana.

Viđanje u kafiću

Iako se, kako kaže, uznemiravanje od strane profesora dogodilo pre 15 godina, ona kaže da se svega jasno seća, jer „trauma ostaje zauvek“.

Protest ispred Fakulteta političkih nauka Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Trajalo je par meseci. Počelo je sa konsultacijama. Potom je pitao da se nađemo u kafiću na fakultetu, da prodiskutujemo. Nisam u tome videla nešto loše, nije mi palo na pamet da ima zadnje namere. Bila sam mlada, niko me nije upozorio na njega, a pozive sam shvatila kao šansu da pričamo o ispitu. Međutim, nakon jednog viđanja na fakultetu, u kafiću, pitao je da se nađemo i negde napolju. Slao je poruke i ja sam, iz pristojnosti, odgovarala”, kaže Milana.

Nijednog trenutka, naglašava ona, nije dala Orloviću povoda da pomisli da sa njim želi nešto više od formalnog odnosa profesor-studentkinja.

Protest ispred Fakulteta političkih nauka Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Pristala sam da se vidimo u kafiću na Banjici, jer je insistirao više puta. Dok smo tamo sedeli, počeo je sa pričama koje su imale uznemirujuću konotaciju za mene. U jednom trenutku rekao je:’Imaš vrlo je**zovne šiške!’ Zaledila sam se. Imala sam tada 21 godinu. Nisam znala kako da odreagujem na takav komentar koji dolazi od čoveka koji mi je profesor, kojeg bi trebalo da poštujem, slušam i učim od njega. Oćutala sam. Posle smo se razišli i nikada se više nisam nasamo viela sa njim”, priča ova mlada žena, koja je na fakultet došla puna entuzijazma i želje za učenjem, sa Dositejevom i stipendijom svog grada, Sremske Mitrovice, a FPN završila sa prosekom 9,47.

Neumorno slao poruke

Čak i kad je uzela diplomu, trauma od susreta sa Slavišom Orlovićam, nije izbledela.

“Želim da zapušim usta svima koji hoće da obeshrabre žene da izađu i javno govore o nasilnicima!”, naglašava Milana.

Protest ispred Fakulteta političkih nauka Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Orlović je, kaže ona, sve do ispita, neumorno slao poruke i pozivao je da se vide privatno.

Pročitajte još:

“Bila sam vrlo pristojna, odgovarala sam mu i čekala dan ispita. Čula sam u međuvremenu da je umeo da bude vrlo neprijatan prema studentima i plašila sam se da ako mu grubo odgovorim ili ga prijavim, da će mi napraviti pakao od života na ispitu. Tako da sam odugovlačila, a sve vreme sam bila preplašena i nisam nikome ništa smela da kažem. To seksualno uznemiravanje trajalo je par meseci, bez prestanka”, seća se Milana, koja je kasnije jedno vreme radila u Vladi Srbije kao ekspertkinja za rodnu ravnopravnost.

Protest ispred Fakulteta političkih nauka Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon ispita, poruke su nastavile da stižu.

“Kad sam položila ispit kod Orlovića, a on nastavio da mi piše i zove me da se vidimo, odgovorila sam mu da me ostavi na miru i da ukoliko nastavi da me maltretira, da ću ga prijaviti. Tada je prestalo, konačno!”

Htela je svima da kaže, da prijavi.

Protest ispred Fakulteta političkih nauka Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Želela sam da se izborim za žene, za rodnu ravnopravnost, ali sam se u to vreme užasno plašila. Bila sam ljuta na sebe što nisam imala hrabrosti, ni snage da ga snimam šta radi i priča”, kaže Milana.

Nedopustivo da Orlović bude dekan

Njegov izbor za dekana Fakulteta političkih nauka, naglašava ona, znači legitimizaciju seksualnog uznemiravanja u ovom društvu i to je skandalozno i nedopustivo.

Profesor FPN Slaviša Orlović gost Dnevnika Foto:Nova

“Kako će sutra bilo koji roditelj pustiti svoju ćerku da studira FPN gde je dozvoljeno da profesor, koji može da joj bude deda, komentariše njen izgled i da joj se nabacuje?”, pita Milana.

Podsetimo, ukupno šest profesora, članova Saveta Fakulteta političkih nauka, podnelo je, kako nezvanično saznaje Nova.rs, ostavke na svoje funkcije, dan uoči održavanja sednice, na kojoj je Slaviša Orlović imenovan za dekana. Zbog imenovanja novog dekana, kojeg je zvanično jedna studentkinja 2014. godine optužila za seksualno uznemiravanje, a brojne su anonimno iznele neprijatnosti koje im je priredio Orlović, studenti su organizovali protest.

Protest ispred Fakulteta političkih nauka Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Iako je bilo reči o otkazivanju sednice, ona je ipak održana, protivno Poslovniku o radu saveta, jer su predsedavajući i zamenica predsednika Saveta podneli ostavke, sa još četvoro članova. U toku glasanja, koje je ipak zvanično održano, nezadovoljni studenti su revoltirano ušli u zgradu, ali Orlović je ipak izabran, na opšte razočarenje.

Naime, Orlović već dve decenije radi kao profesor na FPN. U centru pažnje našao se 2014. godine nakon što se pojavila vest da ga je studentkinja master studija optužila za seksualno uznemiravanje. Pojedini mediji su pisali da je ona tvrdila da se to desilo u njegovom kabinetu, a nakon toga pokrenuto je i pitanje njegovog udaljavanja s mesta prodekana.

Foto: N1

Osim prijave, na društvenim mrežama, kao i Ženskoj solidarnosti, javilo se više bivših studentkinja FPN-a koje su iznele svoje ispovesti o seksualnom uznemiravanju od strane Slaviše Orlovića, koje je, prema njihovim rečima, trajalo godinama.

***

BONUS VIDEO: N1 Studio Live: Drama na FPN-u zbog izbora novog dekana (7.6.2024)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare