Foto:Promo/porodica Karađorđević

Princ Petar Karađorđević odrekao se danas svih prava koji mu pripadaju po osnovu prvorodstva u porodičnoj lozi, za sebe i sve svoje potomke.

„Obaveštavam Vas da sam ja, Кraljević i Princ-Naslednik Srbije i Jugoslavije Petar Кarađorđević, svestan i odgovoran za svoje postupke i u prisustvu svedoka, u sredu, 27. aprila 2022. godine u palati Кasa De Pilatos (palata Svetog Andreja) u Sevilji potpisao svoju odluku o abdikaciji kojom se odričem svih prava i prerogativa koji mi pripadaju po osnovu prvorodstva u lozi Starešine Кraljevskog Doma Srbije i Jugoslavije“, naveo je on.

Kako navodi, činom abdikacije odrekao se za sebe i sve svoje potomke koji su rođeni ili će tek biti rođeni u bračnoj vezi ili izvan bračne veze.

Sva prava preneo je na brata Filipa.

Foto:Promo/porodica Karađorđević
Foto:Promo/porodica Karađorđević
Foto:Promo/porodica Karađorđević
Foto:Promo/porodica Karađorđević

„Ne odričem se prava koja proističu iz prava na nasleđe imena, člana Кraljevskog Doma, titule Кraljevića i svih drugih prava i obaveza koje zakon i tradicija daju i nalažu članu porodice“, objasnio je.

„Tom činu svedočili su: moja majka princeza Marija Da Glorija od Orleana i Bregance i Vojvotkinja od Segrorbe, moj očuh Ignacio, Vojvoda od Segorbe, sa blagoslovom Patrijarha srpskog G.G. Porfirija: jeromonah Mikel Ortega Modest, starešina Crkve Svetog Arhangela Mihaila u Palmi na ostrvu Majorka, moj brat princ-naslednik Filip, moja snaha princeza Danica, moja sestra Soul, grofica od Ampurijasa, g-din Ljubodrag Grujić, član Кrunskog veća, kancelar ordena i Herald Doma Кarađorđevog i g-din Nikola Stanković, šef kabineta Princa-Naslednika“, dodaje Karađorđević.

O njegovoj „nepokolebljivoj odluci“ zvanično je obavestio i oca, princa Aleksandra, kao i patrijarha Porfirija. Karađorđević ističe da je u interesu dinastije da princ-naslednik sa svojom porodicom živi u Srbiji među svojim narodom, a on će svoj život nastaviti u Sevilji, gde je živeo i do sada.

„Roditeljima iskazujem zahvalnost na ljubavi, brizi i trudu. Braći izražavam ljubav i odanost, a novom princu-nasledniku Srbije i Jugoslavije lojalnost i podršku“, rekao je Karađorđević.

BONUS VIDEO: Veče Sa Ivanom Ivanovićem: Gosti Princ Filip i Princeza Danica Karađorđević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare