Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Prevareni žitelji sela kroz koje prolaze auto-putevi Miloš Veliki i Moravski koridor započeli su od danas dvosatne blokade petlje u Pakovraću.

Na skupu su bili građani iz Čačka, Lučana, Ivanjice, Kraljeva i Požege, a koji su nezadovoljni sudskim procesima koji traju više od tri godine zbog cene zemlje koja im je oduzeta za izgradnju auto-puteva.

Velikom broju njih su eksproprirane i porušene kuće u kojima žive – i mnogi za to još uvek nisu dobili nikakvu naknadu, dok je nekima isplaćen samo deo naknade.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Iako je izvršni direktor „Puteva Srbije“, Zoran Drobnjak obećao porodicama koje su pogođene eksproprijacijom da će u sudskim postupcima ostvariti fer kompenzaciju – sada, zbog sabotaže nadležnih organa, ljudima se uskraćuje čak i ta mogućnost.

Naime, poslednjih nedelja, Viši sud u Čačku obara presude Osnovnog suda u Čačku i vraća ih na početak, a predstavnici „Putevi Srbije“ sada insistiraju na veštacima koji daju mizerno niske cene, a neki od njih su čak i pravosnažno osuđivani zbog prevara.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Mila i Mirosav Milovanović iz Baluge kažu da im je oduzeto sve. „Preveli su sve na državu, kuća je, takođe pod sporom.

To je državna banda. Suprug mi se šlogirao, ja sam onkološki bolesnik. Nemamo dovoljno za lekove“, priča nam Mila ističući da plaćaju zemlju 150 umesto 2000 evra po aru.

#social-embed_0

„Sve je to ista banda, opština, sud i država“, dodaje Miroslav.

Momčilo Savković iz lučanskog seĺa Markovica kaže da mu je oduzeto pola dvorišta i okućnica. Deka navodi da ovakve prevare nikada nije doživeo.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Ima 82 godine.

„Zemlju su mi plaćali 120 dinara po m2 što je bruka“, priča deda Momčilo.

Rade Obrenović iz istog sela kaže da je u sporu sa državom.

„Uzeli su mi 1,5 hektara zemlje i 400 m2 zidanog prostora. Ponudili su mi za kuću 330 evra po m2, a za štalu. Nudio sam dogovor Putevima, njih nema i sada smo na sudu. Nećemo odustati dok se ne plati zadnji kvadrat zemlje i objekata. Još samo čekamo da nam se brdo obruši na kuću“, priča naš sagovornik.

Inače, saobraćaj je obustavljen, a vidno je prisistvo policije.

Manji incident 

Jedan vozač se ugurao u masu gde se održava blokada u Pakovraću i počeo da provocira okupljene. „Sram vas bilo, zaustavili ste deset hiljada ljudi na auto – putu“, rekao je on.

Meštani su ušli u žučnu raspravu sa nim.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Pitali su ga „ko te je poslao?“ “ Ti si botina“, poručili su mu i rekli mu da pozove i pozdravi Drobnjaka.

Ovaj vozač je nazvao ratnog veterana okupatorom i skoro je došlo do fizičkog obračuna.

Petković Dejan kaže da je zgrožen ponašanjem vozača.

„Dao sam ruku da odbranim tvoje dupe pa me zato nazivaš okupatorom“, rekao je on

BONUS VIDEO: Meštanin Pakovraće dva dana sam blokirao radove na gradnji auto puta, a onda ga je pozvao Drobnjak

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar