Nebojša Savić, urednik, Takovske novine
Nebojša Savić Foto: Privatna arhiva

Predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević tužio je redakciju "Takovskih novina" i dvojicu novinara zbog povrede ugleda i časti, jer su oni preneli tuđe saopštenje, međutim, nije se pojavio na sudu u Palati pravde gde je trebalo da bude saslušan kao tužilac u sporu, kaže za Nova.rs urednik tog lista Nebojša Savić.

„Verujem da je u pitanju Kovačevićev manevar i neće da pravi skandal i buku pred izbore. Sasvim sam siguran da će se proces nastaviti kada prođe izborni proces. Imali su mogućnost u predročištu da obustave postupak, bili su protesti u Gornjem Milanovcu i ništa se nije desilo. Taj pritisak i dalje traje“, kaže za naš portal urednik „Takovskih novina“.

Prema njegovim rečima, to je samo njihov način na koji hoće da disciplinuju novinare i portale, ali će njegova redakcija nastaviti da izveštava objektivno i u interesu građana.

„Pre nekoliko dana smo pokrenuli i sajt, tako da ćemo i dalje raditi kako bismo iznosili u javnost probleme građana, institucija i svega onoga što muči naše društvo“, kategoričan je Savić.

Na naše pitanje, šta je bilo obrazloženje Kovačevićevog advokata, Gorana Stamenića zašto se njegov klijent nije pojavio na sudu on je kazao da ne zna razloge, kao i da je odmah o tome obavestio branioce optuženih i uputio izvinjenje.

„Nama je opština od silnih miliona namenjenih medijima dala 200 hiljada. Mi se trudimo da građane Gornjeg Milanovca informišemo o svim značajnim dešavanjima i smatram da u tome uspevamo“, podseća Savić.

Prema njegovim rečima, Opštinska uprava je ranije od „Takovskih novina“, za svoje potrebe kupovala 80 listova novina, a od prošle godine uzimaju samo pet.

„Takođe, početkom prošle godine smo imali nameru da uradimo intervju sa predsednikom Dejanom Kovačevićem, ali je on to odbio“, ispričao nam je on, dodajući da su negativan odgovor za razgovor dobili i od predsednika gornjomilanovačke Skupštine.

Savić ističe da se Opštinska uprava nekada oglašavala posredstvom njihovog lista koji izlazi svakog četvrtka, ali je i ta saradnja prekinuta, pa sada posluju sa novinama „Čačanski glas“ iz Čačka, protiv koga, naglašava, on i njegove kolege nemaju ništa.

Savić se zahvalio svim kolegama koji im pružaju podršku, novinarskim udruženima, Građanskim inicijativama kao i građanima koji su organizovali proteste u tom gradu kako bi mogli da se informišu zahvaljujući listu koji postoji šest decenija.

„Umesto da da pomaže u radu najvažnijeg lokalnog pisanog glasila on podnosi tužbu i zahteva odštetu sa očiglednom namerom da list ugasi“, poručeno je sa protesta koji je organizovao USSS održanog u Milanovcu.

„Trebalo bi da vlast pomaže novinama, Kovačević se prema njemu odnosi maćehinski. Očigledno je da mediji koji nastoje da zadrže objektivnost i nezavisnost u svom izražavanju, prema mišljenju vlastodržaca, treba da se pretvore u stranačka glasila“, ističu iz gornjomilanovačkog ogranka USS „Sloga“.

Predsednik opštine Gornji Milanovac je, inače, tužbu podneo zbog teksta „Obelodanjena mahinacija Kovačevića“ objavljenog 3. decembra 2020. godine na stranicama „Takovskih novina“ na kojima se nalaze saopštenja političkih organizacija.

Odbrana je navela da je tekst zbog kog je podneta tužba preneto saopštenje Grupe građana „Pobedi i spasi opštinu Gornji Milanovac“, koja ima odbornike u gornjomilanovačkom lokalnom parlamentu.

Suđenje će se nastaviti 15. juna kada bi trebalo da budu izvedeni dokazi čitanjem pisanih dokumenata i saslušanjem parničnih stranaka.

Bonus video – Targetiranje novinara i političkih neistomišljenika po receptu za Olivera Ivanovića

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Svi komentari (0)