Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

U Srbiju stiže novi toplotni talas koji donosi dnevne temperature do 38 stepeni, u dolini Velike Morave i 40, kao i tropske noći, kada se temperatura neće spuštati ispod 20 podeoka. Upaljeni su novi meteoalarmi i već danas će trećina zemlje biti u crvenom.

Nova radna nedelja nam donosi vrhunac toplotnog talasa. Zbog visokih temperatura, u delovima Srbije na snazi je najviši stepen upozorenja – crveni meteoalarm.

Savetuje se smanjena fizička aktivnost i zaštita od sunčevog zračenja. Jezgro vrelog vazduha se proteže sa severa Afrike preko Pirinejskog, Apeninskog i Balkanskog poluostvra. Vrhunac topline nas očekuje upravo ovih dana.

Temperatura će do petka biti blizu 40 stepeni, a očekuju nas i vrlo teške i tople tropske noći.

Vreme će danas biti pretežno sunčano, nebo će biti potpuno vedro, bez oblačnosti, tako da će vrednosti UV indeksa biti vrlo visoke.

PROČITAJTE JOŠ:

Ni vetar nas neće rashladiti, biće mirno, toplo i sparno, uz slab vetar, promenljivog smera. Maksimalna temperatura u celom regionu viša od 35 stepeni, na jugu Jadrana i do 40. U Srbiji najviša dnevna temperatura od 35 do čak 39 stepeni.

Ovo su vrednosti koje se očekuju u hladu, na suncu će biti nekoliko stepeni toplije.

Vreme narednih dana

Niz tropskih dana i tropskih noći se nastavlja sve do kraja nedelje. Očekuju nas vrlo topli dani, temperatura će u celoj Srbiji biti preko 35 stepeni, a najviše i do 40.

Biće pretežno sunčano, samo će u sredu i četvrtak u planinskim krajevima biti uslova za slabu kišu. Ni u danima vikenda nema predaha od vrućine, ostaje tropski toplo sve do ponedeljka iduće sedmice.

BONUS VIDEO: Pamtite li duži toplotni talas?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare